03.11.2016

Ciasto jabłkowe









składniki na 30x20 cm

4  jajka
140 g - drobnego cukru
80 g - miodu
350 g - serka śmietankowego (można zastąpić śmietaną zakwaszoną, jogurtem naturalnym)
360 g - mąki owsianej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
8 dużych jabłek
1 łyżka soku z cytryny
  • Jabłka pokroić w plasterki, włożyć do miski i dobrze wymieszać z sokiem   cytrynowym.
  • Jajka ubić c cukrem i miodem (40g), aż masa  będzie jasna (prawie biała), gęsta i puszysta.
  •  Dodać serek, zmiksować.
  • Wymieszać suche składniki i dodać do ciasta, zmiksować
  • Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia i wypełnić ciastem. Na wierzchu ułożyć jabłka i polać miodem (40 g).
  • Wypiekać w T 170C 50 - 60 min

1 komentarz:

  1. Super to wygląda! I na dodatek z mąką owsianą!
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń