12.06.2015

Waniliowo - limonkowa kostka



z kaszy manny i/albo kukurydzianej
z truskawkami.











składniki na blaszkę ok. 20x30 cm 
1 szklanka - kaszy manny
1 szklanka - kaszy kukurydzianej
1 1/2 szklanki - cukru
3 jajka
1 1/2 szklanki - kefiru (maślanki)
2 łyżki - mąki
2 łyżeczki - proszku do pieczenia
2/3 szklanki - oleju rzepakowego
starta skórka z 1limonki
sok z 1 limonki
1 cukier waniliowy
500 g - truskawek    
  • Do miski wsypać kaszę, cukier, dodać jajka, kefir i dobrze wymieszać. Zostawić na 1 godzinę do napęcznienia.
  • Do ciasta dodać olej i proszek do pieczenia wymieszany z mąką, cukier waniliowy, sok i skórkę z limonki. Dobrze wymieszać.
  • Ciasto przełożyć do formy. Na wierzchu ułożyć truskawki i "utopić" ich w cieście.
  • Piec w T170C przez 25-30 min (do suchego patyczka).



9 komentarzy:

  1. Śliczna, taka żółciutka :) Pyszna musiała być :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję :) A także prosta i szybka, a z rabarbarem będzie jeszcze smaczniejsza (u mnie córka nie lubi rabarbaru )

    OdpowiedzUsuń
  3. Widzę, że truskawki opadły. Planuję upiec z brzoskwiniami z puszki. Próbowała Pani? Pewnie czeka je ten sam los co truskawki:) Piekłam już to ciasto, dodałam rodzynki i suszoną żurawinę oraz aromat migdałowy. Wyszło pyszne, jedyny mały minusik to fakt, że kasza kukurydziana pozostała nieco twarda. Co można zrobić żeby to poprawić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Truskawki nie opadły - "Na wierzchu ułożyć truskawki i "utopić" ich w cieście"
      "kasza kukurydziana pozostała nieco twarda" - to zależy od samej kaszy, ja kupuję bardzo drobną kaszę, tam piszą polenta.
      Można pozostawić do napęcznienia na 2 godz.
      Można upiec z brzoskwiniami a kefir zastąpić syropem z brzoskwiń

      Usuń
    2. Można upiec z samej kaszy manny )

      Usuń
    3. Upiekłam z samej kaszy manny, którą namoczyłam w 1,5 szklanki kefiru i 1/2 szklanki zalewy z brzoskwiń a na wierzchu ułożyłam pokrojone w kostkę owoce (nie opadły :)) Dodałam 1/2 szklanki cukru. Ciasto wyszło mało słodkie dlatego gdy ostygło,ponakłuwałam je wykałaczką i nasączyłam syropem z brzoskwiń podgotowanym z miodem. Ciasto po wchłonięciu syropu oraz nocy w lodówce było przepyszne! Nikt nie wierzył, że jest zrobione z kaszy :D Robiłam też pół na pół z kaszy manny i kukurydzianej, również z brzoskwiniami, tym razem pokroiłam brzoskwinie w kostkę i wmieszałam w ciasto. Z polewą czekoladową i po schłodzeniu również smakowała bosko! Dziękuję za przepis i pomysł. Świetny blog, na którym można znaleźć coś innego niż te wszystkie powtarzające się na innych blogach propozycje!

      Usuń
  4. Dziękuję )
    Naprawdę bardzo się cieszę ))
    Proponuję poeksperymentować z tym ciastem - jest bardzo mięciutkie, w miarę słodkie i wilgotne
    Pozdrawiam, Natalia

    OdpowiedzUsuń