25.02.2015

Sernik japoński


tym razem lekki czekoladowy




 składniki na blaszkę 20x30 cm
500 g - serka naturalnego 0%
70 g - cukru
35 g - skrobi kukurydzianej
30 g -kakao
8 żółtek
  • Wszystko zmiksować tylko do połączenia składników.
8 białek
100 g - cukru
  • Białka ubić z cukrem na niezbyt sztywną pianę ("ptasi dziób") i delikatnie połączyć z masą serową. Wymieszać.
  • Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i wypełnić ciastem.
  • Formę z sernikiem umieścić na ruszcie piekarnika, a  pod rusztem wstawić dużą formę do pieczenia i wlać w nią zagotowaną wodę (ok. 2 l).
  • Wypiekać ok. 30 - 40 min w T140C. Studzić w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami.


smacznego!

2 komentarze:

  1. Wygląda jak gąbeczka, niesamowitą ma konsystencję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sernik z chudego serka jest sprężysty, nie przypomina ani sernik, ani biszkopt :)

      Usuń