27.10.2015

Rolada z galaretką agrestową






Dla mnie rolada - to szybki deser
gdy mamy mało czasu, 
a gości już pukają do drzwi.
 








  

Galaretka* 
250 g - dżemu o dowolnym smaku
50 g - wody
10 g - żelatyny 
  • Żelatynę zalać wodą i pozostawić do napęcznienia na 20 - 30 min. Następnie podgrzać  w mikrofalówce - nie gotować! 
  • Rozpuszczoną żelatynę wymieszać z dżemem i wlać do plastikowego pojemnika wyłożonego folią spożywczą. Galaretka powinna mieć 1,5 - 2 cm wysokości 
 * Można użyć gotowej galaretki - rozpuścić w połowie zalecanej w przepisie wody

 Składniki na biszkopt 30 x 40 x 1cm
5 jajek (L) - białka i żółtka osobno

80 g - cukru  
80 g - mąki
80 g - oleju 

  • Nagrzać piekarnik do 170C. 
  • Białka z cukrem ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać po jednym żółtku.
  • Dodać mąkę - cały czas ubijając!
  • Do oleju dodać 2 łyżki ciasta, wymieszać i dodać do ciasta. Zmiksować.
  •  Wyłożyć blaszkę papierem do pieczenia i na środek wyłożyć ciasto. Szpatułką rozsmarować na całej powierzchni i wstawić do piekarnika na 10 - 15 min.
  • Papier do pieczenia oprószyć cukrem pudrem i wyłożyć na niego upieczony biszkopt "do góry nogami". 
  • Ostudzić.

Krem
300 g - serka śmietankowego - w T pokojowej
100 g - masła - w T pokojowej
100 g cukru pudru 

2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (albo inny aromat)  

  • Wszystkie składniki połączyć i ubić na puszystą masę
  • Krem rozsmarować na biszkopcie.
  • Stężałą galaretkę pokroić w paski o szerokości 1,5 - 2 cm i ułożyć na krem wzdłuż dłuższego brzegu i ostrożnie zwinąć roladę.

2 komentarze:

  1. Świetny pomysł :)
    Mi rolady nie bardzo chcą wychodzić...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też miałam ten sam problem dopóki przypadkowo nie trafiłam na ten przepis dziewczyny z Japonii na youtube (nieco go zmieniłam). Biszkopt wychodzi sprężysty, w miarę wilgotny, nielami się.

      Usuń