02.10.2015

Rolada makowa z kremem truskawkowo-ziołowym

Rolada dla miłośników wyrazistych 
smaków! 


Uwielbiam zioła 
i wszystko co jest nimi przyprawiono!





Ale z góry uprzedzam, 
że ta rolada zasmakuje nie każdemu !




Składniki na biszkopt 30 x 40 x 1cm
5 jajek (L) - białka i żółtka osobno  
80 g - cukru
50 g - mąki
30 g - maku  
80 g - oleju  
  • Nagrzać piekarnik do 170C. 
  • Białka z cukrem ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać po jednym żółtku.
  • Dodać mąkę i mak - cały czas ubijając!
  • Do oleju dodać 2 łyżki ciasta, wymieszać i dodać do ciasta. Zmiksować.
  •  Wyłożyć blaszkę papierem do pieczenia i na środek wyłożyć ciasto. Szpatułką rozsmarować na całej powierzchni i wstawić do piekarnika na 10 - 15 min.
  • Papier do pieczenia oprószyć cukrem pudrem i wyłożyć na niego upieczony biszkopt "do góry nogami". 
  • Ostudzić.


Krem budyniowy (patissiere) truskawkowy
150 g - przecieru truskawkowego
25 g - cukru
1 łyżka - skrobi kukurydzianej
1 żółtko
25 g - masła
25 g - wody 

2 - dużych listków bazylii zielonej
2 - dużych listków bazylii czerwonej
1 - gałązka tymianku
5 g - żelatyny

  • Żelatynę wsypać do wody i pozostawić do napęcznienia.
  • Przecier truskawkowy zagotować razem z ziołami.
  • Cukier, skrobię i żółtko wymieszać. Mieszając trzepaczką, połączyć z gorącym przecierem.  
  • Gotować na małym ogniu, mieszając trzepaczką, aż krem zgęstnieje (2-3 min.). 
  • Wyjąc z kremu zioła, dodać żelatynę i dokładnie wymieszać. 
  • Odstawić do ostygnięcia. 
  • Krem rozsmarować na biszkopcie. 
  •  Biszkopt zrolować, unosząc papier do pieczenia wzdłuż jednego z dłuższych boków. 
  • Wierzch rolady posmarować odłożonym kremem i obtoczyć w okruszkach biszkoptowych. 
  •  Odkroić nierówne końce rolady.
  •  Roladę zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 1-2 godzinę. 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz