03.08.2015

Keks z rodzynkami






Keks jest mięciutki, 
absolutnie nie suchy, z lekko kruchą skórką.
A jaki ma aromat!

   
składniki na jeden keks 10 x 30 cm

5 dużych jajek (ok. 270 g)
225 g -cukru
200 g - oleju
250 g - mąki
200 g - rodzynek
szczypta soli
1 łyżka - rumu
3 łyżeczki - ekstraktu waniliowego
mąka do obtoczenia rodzynek 
  • Formę wyłożyć papierem do pieczenia albo posmarować masłem.
  • Rodzynki zalać wrzątkiem na 10 - 15 min. Następnie dokładnie obtoczyć w mące. (Ja ominęłam ten krok i rodzynki opadły :(
  • Do miski przesiać mąkę i sól.
  • W drugiej misce ubić jajka z cukrem, aż masa będzie jasna (prawie biała), gęsta i puszysta. Masa zwiększy objętość w 3-4 razy.
  • Ubijając na wysokich obrotach, stopniowo wlewać olej. Ubijać aż masa będzie puszysta.
  •  Do powstałej masy  wsypać zawartość miski z mąką i zmiksować na średnich obrotach. Na sam koniec dodać rum i ekstrakt waniliowy.
  •  Wsypać rodzynki i dokładnie wymieszać. Napełnić ciastem foremkę.
  • Wypiekać ok. 40 - 50 min w T 180 - 170C. 
  • Po 10 min przeciąć keks wzdłuż nożem na głębokość 0,5 cm - wtedy keks po upieczeniu będzie miał ładne pęknięcie.
  • Studzić na kratce. 




 
  

1 komentarz: