28.09.2013

Tort Chałwowy

Tort dla miłośników chałwy i nie tylko!
Polecam!


Przepyszny, w miarę słodki tort.

Biszkopt "anielski",
krem: 200 g masła utrzeć mikserem na jasną i puszystą masę,
Dodać chałwę (250g) i wymieszać.



Biszkopt
4 jajka + 1 żółtko
120g cukru
120g maki T450
2 łyżki oleju
  • Jajka, żółtko, cukier ubić na pyszną pianę (masa powiększy się w objętości  w 3-4 razy!)
  • Ciągle ubijając, stopniowo dodać olej.
  • Wsypać mąkę i delikatnie bardzo dokładnie wymieszać.
  •  Piec w T160ºC przez ok.25 min.

Krem:
200 g masła
1 szklanka mleka
1 jajko
50 g cukru (¼ szklanki)
15 g mąki ziemniaczanej (czubata łyżka)
200 g chałwy
szczypta soli
  • Zagotować mleko.Jajko, cukier, sól, mąkę ziemniaczaną – dobrze wymieszać.
  • Do masy wlewamy cieniutkim strumieniem gorące mleko, stale mieszając i gotujemy jako budyń.
  • Gdy krem nieco ostygnie, dodać łyżkę masła i wymieszać trzepaczką, aż krem wchłonie masło i będzie gładki
  • .Masło ucieramy na „puch” i dodajemy po łyżce krem, ubijając, aż składniki się połączą i krem będzie gładki.
  • Dodać pokruszoną chałwę i wymieszać.
Spody posmarowane konfiturą z czarnej porzeczki.


PS:
Obydwa torty są inne, obydwa są smaczne. 
Ten tort nie na upały.
Najlepiej smakuje z filiżanką kawy (niekoniecznie z naturalna, może być i zbożowa)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz