03.07.2013

SORBET TRUSKAWKOWY



Sorbet – to jeden z najprostszych i najtańszych deserów.  A co jest najważniejsze – jest ZDROWY!





składniki
500gr – zmiksowanej truskawki (mogą być też inne owoce)
300ml- wody
30gr (2 czubate łyżki) – mączki ziemniaczanej
200gr – cukru
gałązka rozmarynu  

wykonanie
  • Z wody, cukru i mąki ziemniaczanej ugotować kisiel i włożyć do niego gałązkę z rozmarynu. 
  • Do kisielu dodać zmiksowane truskawki i dokładnie wymieszać. Odstawić do ostudzenia. 
  • Całość przełożyć do płaskiego pojemnika, wyjąć rozmaryn i wstawić do zamrażarki. 
  • Kiedy sorbet będzie już twardy, zmiksować go blenderem i jeszcze raz wstawić do zamrażarki.
 



Drugi rożek – to są lody waniliowo-truskawkowe. Został mi krem patissiere (czyli budyniowy). Połączyła go ze zmiksowanymi truskawkami i do zamrażarki 


SMACZNEGO!

1 komentarz: