11.07.2013

SERNIK JAPOŃSKI


Już wspominałam, że nie przepadam za sernikami.  Ale, kiedy zobaczyłam ten, a następnie przeczytałam  zachwycające  opinii, wątpliwości zniknęli – muszę upiec!


składniki na śr. 20 cm
300 g - serka śmietankowego
100 ml - mleka
50 g - masła
sok z ½ cytryny
60 g - mąki
30 g - mąki ziemniaczanej
¼ łyżeczki soli
6 żółtek
6 białek
140 g - cukru
wszystkie składniki muszą być temperatury pokojowej



wykonanie


Tortownice albo garnek o śr. 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia (papier ma  wystawać na 2-3 cm – sernik bardzo urośnie).
Owinąć tortownicę kilka razy folią aluminiową


Rozgrzać piekarnik do 150°C.



Mąkę, mąkę ziemniaczaną i sól – wymieszać.



Białka ubić na sztywno z cukrem.



Masło i serek  zmiksować na małych obrotach do połączenia i uzyskania gładkiej masy. Ciągle ubijając na małych obrotach, stopniowo dodawać sok z cytryny i żółtka – pojedyncze.



Dodać mleko i mąki i ostrożnie wymieszać .
 
Do ubitych  białek bardzo delikatnie wmieszać szpatułką masę serową do połączenia.




Ciasto wylać do tortownicy. Tortownicę wstawić do większego naczynia żaroodpornego i nalać do niego wrzątku.



Wypiekać 70-80 min.

                      
  Nie otwierać piekarnik w trakcie pieczenia sernika!



Wyjąć tortownicę z naczynia - bardzo ostrożnie, usunąć folię i pozostawić na kratce do ostygnięcia. Po całkowitym ostygnięciu wyswobodzić sernik z tortownicy. 
  


 Schłodzić w lodówce przed podaniem.


Najlepiej smakuję następnego dnia:

z polewą: galaretka z czerwonej porzeczki i białej czekolady








albo: dżem  truskawkowy z białą  czekoladą






  
albo, jak w Japonii - powidło śliwkowe lekko podgrzać i wymieszać z wódką ze śliwek
  


bon appetit!

2 komentarze:

  1. japoński *-* już samą nazwą mnie przekonałaś :3

    OdpowiedzUsuń
  2. Polecam, naprawdę bardzo smaczny i doskonały na upalne dni

    OdpowiedzUsuń