09.12.2015

Ciasto gruszkowe




albo jabłkowe





składniki na 20 x 20 cm
zbieramy ciasto "do góry nogami"

czekoladowy biszkopt  40 x 30 cm
250 g - cukru  
3 - jajka
2 łyżki - ekstraktu waniliowego (1 cukier w.)
250 g - oleju (bez zapachu)
200 g - serku śmietankowego  
250 g - mąki tortowej
50 g - kakao
1,5 łyżeczki - proszku do pieczenia 
  • Do miski przesiać mąkę, dodać kakao, proszek do pieczenia. Wymieszać.
  • W drugiej misce ubić jajka z cukrem i cukrem waniliowym aż masa zbieleje i będzie gęsta.
  • Ubijając na wysokich obrotach, stopniowo wlewać olej. Ubijać aż masa będzie puszysta.
  • Dodać serek i wymieszać.
  •  Do powstałej masy  wsypać zawartość miski z mąką i zmiksować na średnich obrotach. 
  • Piec ok. 25 - 30 min w T 170°C z termoobiegiem. 
  • Studzić na kratce.

gruszki (jabłka) w karmelu
4 dużych gruszki (jabłka) - pokroić w plasterki
80 g - cukru
45 g - masła
1,5 łyżeczki - cynamonu
  • Dno i boki foremki 20 x 20 cm wyłożyć folią spożywczą.
  • Cukier karmelizować, dodać masło i cynamon, wymieszać, dodać pokrojone gruszki (jabłka). Pozostawić na chwilę by wypuściły sok, po czym delikatnie mieszamy aż będą lekko szkliste. Przecedzić przez sitko.
  • Do soku dodać ciepłą gotowaną wodę (ok. 150 ml) 
  • Na dno foremki wyłożyć gruszki (jabłka) i wstawić do zamrażarki.     

Mus gruszkowy (jabłkowy
4 - 5 gruszek (jabłek) 
60 g - cukru
1 łyżka - rumu (opcjonalnie)
1 limonka
400 g - śmietanki 30%
20 g - żelatyny
  • Żelatynę wsypać do 50 g śmietanki i pozostawić do napęcznienia.
  •  Gruszki (jabłka) obrać i zmiksować razem z cukrem, sokiem z limonki i rumem. Podgrzać do rozpuszczenia cukru. 
  •  Żelatynę ze śmietanką podgrzać w mikrofalówce - nie gotować i połączyć z puree, wymieszać.
  • Śmietankę ubić i połączyć razem z puree - mieszać delikatnie.
  • Biszkopt przekroić na pół (20 x 20 cm) i nasączyć sokiem. 
  • Wyjąć foremkę z gruszkami z zamrażarki i na gruszki wyłożyć połowę musu. Wyrównać.
  • Na mus położyć biszkopt, lekko przycisnąć i  wyłożyć resztę musu. Przykryć drugim biszkoptem. Biszkopt lekko przycisnąć.
  • Ciasto wstawić do zamrażarki na 2- 3 godziny.
  • Po wyjęciu z zamrażarki zdjąć rant, folię i odwrócić ciasto.
  • Rozmrażać w lodówce. Wyjąć z lodówki za pół godziny przed podaniem.




smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz