27.02.2017

Chleb - obwarzanek



Aromatyczny chleb, bardzo smaczny,
szybki i łatwy w wykonaniu.



Każdy potrafi upiec,
 polecam!

 
składniki na jeden chlebek
500 g - mąki T450
350 g - wody
30 g - oliwy
8 g - soli
15 g - cukru
12 g - miodu
13 g - octu jabłkowego (winogronowego)
10 g - świeżych drożdży (3 g - suchych) 
  • Sól, cukier i drożdże rozpuścić w wodzie.
  • Dodać pozostałe składniki i mieszać do połączenia wszystkich składników (można łyżką)
  • Przykryć folią spożywczą i pozostawić w ciepłym miejscu (26 - 28C) do wyrośnięcia na 2- 2,5 godzin, aż ciasto podwoi swoją objętość.
  • Ciasto wyłożyć na papier do pieczenia obficie posypany mąką i ostrożnie rozciągnąć rękami do wymiarów 30 x 40 cm. Zwinąć w roladę, delikatnie skręcić w spirale, formując kółko i łącząc końcówki. 
  • Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 40-50 min.
  • Piec w T 200C 20 min i w T 160 - 180 C 10 - 15 min
  •  


 
 


 

3 komentarze:

  1. Wygląda wspaniale! Istne arcydzieło :-) Palce lizać. Pozdrawiam i dziękuję

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda wspaniale! Istne arcydzieło :-) Palce lizać. Pozdrawiam i gratuluję

    OdpowiedzUsuń