składniki na śr. 24 cm
biszkopt na żółtkach
4 żółtka
130 g cukru
130 g mąki tortowej
- Utrzeć żółtka z cukrem na gęstą białą masę
- Dodać mąkę i dokładnie wymieszać.
- Narysować na papierze do pieczenia krąg śr. 24 cm, wyłożyć ciasto i wypiekać ok. 10-15 min w 170°C.
- Upieczone ciasto ostudzić na kratce.
- Tortownicę wyłożyć folią spożywczą, ułożyć biszkopt.
masa serowa
200 g cukru
75 g wody
12 g agar-agaru
100 g białka (3 - 4 szt.)
150 g puree jabłkowego
550 g serka śmietankowego
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 3-4 jabłka (szara reneta, antonówka) umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić na pół. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i piec ok. 20-30 min w T 170°C.
- Upieczone jabłka zmiksować blenderem na puree. Ostudzić.
- Odmierzyć 150 g, przełożyć do miski, dodać ekstrakt waniliowy i białko i ubić na białą puszystą masę.
- W między czasie z cukru, wody i agar-agaru ugotować syrop 110°C (gruba nić).
- Do masy z jabłek dodać syrop cieniusieńkim strumieniem. Ubijać aż masa ostygnie (ok.45C) i będzie gęsta.
- Delikatnie ubić serek i połączyć z zefirem.
- Masę delikatnie wymieszać i wyłożyć na biszkopt. Wstawić do stężenia do lodówki.
galaretka truskawkowa
250 g truskawki (świeżej albo mrożonej)
50 g cukru
6 g żelatyny
- Truskawki zmiksować na puree, zamrożone wcześniej rozmrozić i odsączyć z soku.
- Żelatynę namoczyć w soku z truskawek, albo w wodzie
- .Do zmiksowanych truskawek dodać cukier, wymieszać i nagrzewać dopóki cukier się nie rozpuści.
Nie gotować!
- Połączyć żelatynę z puree. Ostudzić i wylać na sernik. Sernik ponownie wstawić do lodówki.
smacznego!
Rewelacyjny kształt i przepyszne smaki ! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń