26.03.2014

Sernik "japoński cotton"


Bardzo delikatny sernik 
o cudownej aksamitnej, kremowej konsystencji.
 Leciutki jak piórko!




Już kilka razy piekłam ten sernik,
 ale nie byłam do końca zadowolona z efektu.
Trochę zmieniłam przepis 
i sernik wyszedł taki jak chciałam.




składniki na tortownice 20 cm:

300 g - serka śmietankowego
150 g - śmietanki 30 - 35%
45 g - masła w T pokojowej
sok z 1/2 cytryny
30 g - mąki
30 g - skrobi kukurydzianej
250 - 260 g - jajka (ok. 4-5 szt.)
110 g - cukru 
wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej
  • Spód tortownicy albo garnka o śr. 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. 
  • Rozgrzać piekarnik do 140°C. 
  • Oddzielić żółtka od białek. 
  • Żółtka roztrzepać. 
  • W miseczce wymieszać skrobię, mąkę i sól. 
  • Śmietankę i 45 g cukru doprowadzić do wrzenia i stopniowo dodać do żółtek, ciągle mieszając trzepaczką. 
  • Dodać serek i dokładnie wymieszać trzepaczką. 
  • Następnie dodać masło, ekstrakt waniliowy i ponownie wymieszać. 
  • Pod koniec dodać suche składniki i mieszać, aż składniki się połączą. 
  • Białka wlać do miski, dodać sok z cytryny i mikserem ubić na pianę 
  •  Ciągle ubijając, stopniowo dodać 35 g cukru. Ubić na niezbyt sztywną piane - tzw. "ptasi dziób" 



  • Do masy serowej stopniowo dodać ubity białka i dokładnie wymieszać, aż składniki się połączą. 
  • Ciasto wylać do tortownicy. Tortownicę umieścić na ruszcie piekarnika, a pod rusztem wstawić dużą formę do pieczenia i wlać w nią wrzątek (ok. 2l) . 
  • Piec 40 - 60 min.
  • Studzić w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami.
  • Po całkowitym ostygnięciu wyswobodzić sernik z tortownicy.  
  • Schłodzić w lodówce przed podaniem.


Najlepiej smakuję następnego dnia! 




smacznego!

Serniki dla Miksera - edycja 1.14

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz