Bardzo delikatny sernik
o cudownej aksamitnej, kremowej konsystencji.
Leciutki jak piórko!
Już kilka razy piekłam ten sernik,
ale nie byłam do końca zadowolona z efektu.
Trochę zmieniłam przepis
i sernik wyszedł taki jak chciałam.
składniki na tortownice 20 cm:
300 g - serka śmietankowego
150 g - śmietanki 30 - 35%
150 g - śmietanki 30 - 35%
45 g - masła w T pokojowej
sok z 1/2 cytryny
30 g - mąki
30 g - skrobi kukurydzianej
250 - 260 g - jajka (ok. 4-5 szt.)
110 g - cukru
wszystkie składniki muszą być
w temperaturze pokojowej
- Spód tortownicy albo garnka o śr. 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
- Rozgrzać piekarnik do 140°C.
- Oddzielić żółtka od białek.
- Żółtka roztrzepać.
- W miseczce wymieszać skrobię, mąkę i sól.
- Śmietankę i 45 g cukru doprowadzić do wrzenia i stopniowo dodać do żółtek, ciągle mieszając trzepaczką.
- Dodać serek i dokładnie wymieszać trzepaczką.
- Następnie dodać masło, ekstrakt waniliowy i ponownie wymieszać.
- Pod koniec dodać suche składniki i mieszać, aż składniki się połączą.
- Białka wlać do miski, dodać sok z cytryny i mikserem ubić na pianę
- Ciągle ubijając, stopniowo dodać 35 g cukru. Ubić na niezbyt sztywną piane - tzw. "ptasi dziób"
- Do masy serowej stopniowo dodać ubity białka i dokładnie wymieszać, aż składniki się połączą.
- Ciasto wylać do tortownicy. Tortownicę umieścić na ruszcie piekarnika, a pod rusztem wstawić dużą formę do pieczenia i wlać w nią wrzątek (ok. 2l) .
- Piec 40 - 60 min.
- Studzić w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami.
- Po całkowitym ostygnięciu wyswobodzić sernik z tortownicy.
- Schłodzić w lodówce przed podaniem.
Najlepiej smakuję następnego dnia!
smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz