Gorzka czekolada, karmel i sól -
nietypowe zaskakujące połączenie smakowe dla miłośników oryginalnych słodyczy.
ganach na 25 – 30 szt.
200 g - gorzkiej czekolady
100 g - cukru
25 g - glukozy (opcjonalne)
160 g - śmietanki 30%
60 g - masła 82% w temperaturze pokojowej
2 łyżeczki rumu
2 łyżeczki gruboziarnistej soli
30 g – startej czekolady
200 g - gorzkiej czekolady
100 g - cukru
25 g - glukozy (opcjonalne)
160 g - śmietanki 30%
60 g - masła 82% w temperaturze pokojowej
2 łyżeczki rumu
2 łyżeczki gruboziarnistej soli
30 g – startej czekolady
- Czekoladę drobno posiekać i włożyć do miski.
- Śmietankę doprowadzić do wrzenia.
- Cukier wsypać do rondelka o grubym dnie i podgrzewać na umiarkowanym ogniu, aż karmel będzie złocisty.
- Przerwać karmelizację, dodając najpierw masło, a następnie gorącą śmietankę. Śmietankę dodawać bardzo ostrożnie - będzie pryskało!
- Zmniejszyć ogień i gotować jeszcze przez 2-3 min, aż karmel będzie gęsta (kropla karmelu wylana na talerz, zastyga).
- Karmel zdjąć z ognia i stopniowo dodawać do posiekanej czekolady, mieszając szpatułką do uzyskania jednolitej i gładkiej masy.
Na początku masa się zważy. Dalsze
mieszanie spowoduje, że stanie się ona jednolita, gładka i błyszcząca.
- Dodać rum i znów dokładnie wymieszać. Przełożyć masę do plastykowej foremki wyłożonej folią spożywczą, posypać solą i pozostawić na 24 godziny w temperaturze pokojowej dojrzewać
Po tym czasie masa stężeje i z niej można będzie lekko uformować kulki.
Właśnie z
tak przygotowanego ganache trufle będą się rozpływać w ustach, a nie w
rękach.
domowe słodkości to jest to :)
OdpowiedzUsuńPrzepyszne kuleczki i znakomity przepis. Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję dziewczyny :)
OdpowiedzUsuń