biszkopt o śr. 24-26 cm
120 g -maku
250 ml - mleka
300 g -mąki
10 g -proszku do pieczenia
180 g - oleju
200 g - cukru
1 cukier waniliowy
szczypta soli
3białka
1/2 szklanki dżemu żurawinowego (można zastąpić dowolnym dżemem o kwaskowym posmaku)
- Mleko zagotować, wsypać do niego mak, wymieszać i pozostawić do ostygnięcia.
- Mąkę wymieszać z solą i proszkiem do pieczenia i połączyć z masą makową. Następnie dodać olej i wymieszać
- Białka z cukrem ubić na sztywno i połączyć z masą makową. Delikatnie wymieszać szpatułką w kierunku od dna ku górze.
- Ciasto przełożyć do tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno) i wypiekać ok. 35 - 40 min w T 170C.
krem
300 g - serka śmietankowego
100 g - masła
100 g cukru pudru
- Serek, masło i cukier puder połączyć i ubić na puszystą masę
- Odłożyć 3-4 łyżki kremu na posmarowanie boków i wierzchu, a pozostałym kremem przełożyć biszkopt.
- Boki i wierzch tortu posmarować odłożonym wcześniej kremem.
- Udekorować i wstawić do lodówki na 1-2 godz.
smacznego !
Wygląda pięknie, jestem pewna, że smakował wyśmienicie :)
OdpowiedzUsuń