Idą
święta
i każdy szuka coś wyjątkowego na
prezent dla bliskich.
Czekolada – to świetny prezent na gwiazdkę.
A
własnoręcznie zrobiona
czekoladowa choinka
na pewno zaskoczy twoich bliskich!
składniki na jedną choinkę wys. ok. 12 cm
100
g – gorzkiej czekolady (80%)
50 g
– grylażu
ozdobne
perełki, wiórki kokosowe
1. Drobno posiekać czekoladę.
2. Na papierze do pieczenia rysujemy 7 kółek: największe
śr. 7 cm, najmniejsze – śr. 4 cm – stopniowo zmniejszmy średnicę.
3. 30 g czekolady wkładamy do małej miseczki, a 70g - do
większej szklanej.
Szklaną miskę z czekoladą (70 g)
umieszczamy w mikrofalówce i nastawiamy czas na 1min, a moc na 50%.
4. Po 1 min wyjmujemy czekoladę i dokładnie
mieszamy. Czekoladę podgrzewamy do 49°C (sprawdzamy termometrom) i
dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej gładkiej masy.
5.
Bierzemy 30 g
odłożonej czekolady, dosypujemy ją do rozpuszczonej czekolady i dokładnie
mieszamy, aż czekolada się rozpuści i osiągnie T 27°C.
6.
Następnie
podgrzewamy czekoladę w mikrofalówce do 32°C.
7.
Do czekolady
dodajemy grylaż i dokładnie mieszamy.
Odkładamy 1 łyżkę.
8.
Pozostałą
czekoladę wykładamy na środku kółek, tworząc coś w rodzaju 6 ramiennych gwiazd.
Na środku każdej gwiazdy formujemy nieduży stożek i dodatkowo formujemy jeszcze
jeden nieduży stożek na zakończenie choinki.
9.
Posypujemy
czekoladowe gwiazdy perełkami, wiórkami kokosowymi i zostawiamy na ok. 20 min
do zastygnięcia.
10. Podgrzać w mikrofalówce odłożoną
czekoladę. Na środku każdej gwiazdy zrobić kleksa z płynnej czekolady i
posklejać między sobą, zaczynając od największej.
Teraz wystarczy owinąć
choinkę w celofan,
przewiązać
wstążką
i
czekoladowy prezent gotów do wydania!
Fajna choineczka!!
OdpowiedzUsuńczekoladowa:)mniam:)
OdpowiedzUsuń