Tort "Opera" -
to czekoladowo-kawowy
klasyczny tort francuski.
Składa się on z trzech warstw biszkoptu Joconde,
nasączonych syropem kawowym
i przełożonych kremem kawowym
i musem czekoladowym
Moja "Opera" - jest w wersji tuskawkowej
składniki na tort o wymiarach 20 x 20 cm
biszkopt Joconde
115 g- mielonych migdałów
30 g - maki tortowej
115 g - cukru pudru
115 g - jajka (ok.3 szt.)
20 g - masła
120 g - białka (ok.3 szt.)
- Na papierze do pieczenia narysować dwa prostokąta o wymiarach 21 x 21 cm
- Masło roztopić i podgrzać do T 70C.
- Migdały, mąkę i cukier puder wymieszać.
- Mieszając, połączyć najpierw z jednym jajkiem, potem z drugim i trzecim. Ubijać mikserem, aż masa będzie puszysta, gładka i podwoi objętość.
- Do ciepłego masła dodać 2 łyżki masy jajecznej, dokładnie wymieszać i połączyć z pozostałą masą . Dokładnie wymieszać.
- Białka ubić na sztywną pianę i połączyć z masą jajeczną. Delikatnie wymieszać szpatułką w kierunku od dna ku górze.
- Wyłożyć ciasto na papier do pieczenia i równomiernie rozsmarować. Wypiekać ok. 8 - 10 min w T 180C.
- Studzić na kratce.
syrop truskawkowy
100 ml - wody
50 g - cukru
2 łyżki przecieru truskawkowego
- W rondelku zagotować wodę z cukrem, dodać truskawkę, wymieszać i odstawić do ostygnięcia.
krem kawowy
200 g - masła
200 g - serka śmietankowego
100 g - cukru pudru
4-5 łyżek syropu kawowego
- Wszystkie składniki ubić na puszystą masę.
curd truskawkowy
300 g - przecieru truskawkowego
50 g - cukru
1 łyżka - skrobi kukurydzianej
2 żółtka
50 g - masła
50 g - wody
5-6 - dużych listków bazylii
5 g - żelatyny
- Żelatynę wsypać do wody i pozostawić do napęcznienia.
- Przecier truskawkowy zagotować razem z listkami bazylii.
- Cukier, skrobię i żółtka wymieszać. Mieszając trzepaczką, połączyć z gorącym przecierem.
- Gotować na małym ogniu, mieszając trzepaczką, aż krem zgęstnieje (2-3 min.).
- Wyjąc z kremu listki bazylii, dodać żelatynę i dokładnie wymieszać. Odstawić do ostygnięcia.
- Jeden biszkopt nasączyć syropem i posmarować połową kremu maślanego.
- Na krem wyłożyć curd truskawkowy, nakryć drugim biszkoptem, nasączyć syropem i posmarować pozostałem kremem maślanym. Wstawić do lodówki na ok. 2-3 godziny.
- Podgrzać 4-5 łyżek marmolady truskawkowej (można zastąpić dżemem) i posmarować nią wierzch tortu.
Ciekawa interpretacja, wygląda znakomicie :)
OdpowiedzUsuń