i ozdobne łyżeczki
jako prezent na Święta,
które ozdobiła córka :)
ganach na 25 – 30 szt.
200 g - gorzkiej czekolady
80 g - śmietanki 30%
80 g - przecieru malinowego*
30 g - cukru*
60 g - masła
3 łyżki kakao
* - przecier malinowy i cukier można zastąpić dżemem malinowym
- Czekoladę drobno posiekać.
- Podgrzać przecier z cukrem do T 82-85C. Zdjąć z ognia i stopniowo dodawać do posiekanej czekolady, mieszając szpatułką do uzyskania jednolitej i gładkiej masy.
- Dodać masło i wymieszać, następnie dodać rum, gałkę muszkatową i znów dokładnie wymieszać. Pod koniec dodać cukier i jeszcze raz dokładnie wymieszać.
- Przełożyć masę do plastykowej/silikonowej foremki (ok.20x20 cm) i pozostawić na 24 godziny w temperaturze pokojowej dojrzewać.
Trufle musiały smakować obłędnie!
OdpowiedzUsuńA łyżeczki są prześliczne :)
Dziękuję :))
OdpowiedzUsuń