12.12.2014

Trufle malinowe



 



i ozdobne łyżeczki 
jako prezent na Święta,
które ozdobiła córka :) 









ganach na 25 – 30 szt.
200 g - gorzkiej czekolady
80 g - śmietanki 30%
80 g - przecieru malinowego*
30 g - cukru*
60 g - masła
3 łyżki kakao 
* - przecier malinowy i cukier można zastąpić dżemem malinowym 
  • Czekoladę drobno posiekać.
  • Podgrzać przecier z cukrem do T 82-85C. Zdjąć z ognia i stopniowo dodawać do posiekanej czekolady, mieszając szpatułką do uzyskania jednolitej i gładkiej masy. 
Na początku masa się zważy. Dalsze mieszanie spowoduje, że stanie się ona jednolita, gładka i błyszcząca. 
  • Dodać masło i wymieszać, następnie dodać rum, gałkę muszkatową i znów dokładnie wymieszać. Pod koniec dodać cukier i jeszcze raz dokładnie wymieszać.
  • Przełożyć masę do plastykowej/silikonowej foremki (ok.20x20 cm) i pozostawić na 24 godziny w temperaturze pokojowej dojrzewać. 
Pokroić ganache w małą kostkę i obtoczyć w kakao.

















2 komentarze: