Szybko, łatwo, smacznie!
składniki na 2 galette śr. 30-32 cm
ciasto
400 g - mąki typ 500
100 g - zimnego masła
75 g (5 łyżek) - wody lodowej
1 łyżka cukru
1/2 łyżeczki soli
- Wszystkie składniki włożyć do miski i posiekać nożem, albo wyrobić ciasto w robocie kuchennym.
- Z kruszonek ciasta uformować kulę, spłaszczyć dłonią, włożyć pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia i rozwałkować na grubość 2 cm., zwinąć w rolkę i włożyć do lodówki na 1 godzinę.
nadzienie
8 - 10 jabłek (szara reneta)
8 - 10 łyżek cukru brązowego
cynamon - Jabłka obrać, pokroić na małe kawałki
- Ciasto podzielić na 2 kawałki. Każdy kawałek rozwałkować na grubość ok. 3 mm.
- Na środek ciasta wyłożyć jabłka, zostawiając brzeg ok. 3-5 cm. Posypać jabłka cukrem i cynamonem.
- Zawinąć brzeg ciasta na jabłka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz