Delikatne, puszyste
z cieniutką chrupiącą skórką.
Idealne na kanapki do szkoły.
I na dodatek - mało pracochłonne!
Przepis znalazłam tu
500g - mąka typ 550
420g - jogurt naturalny albo typu greckiego
70g - woda
3g - drożdże
10g - sól
sezam
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
- Drożdże rozpuścić w letniej wodzie i połączyć z pozostałymi składnikami.
- Wyrobić gładkie ciasto i pozostawić pod przykryciem na 8-10 godzin w T pokojowej.
- Rozwałkować ciasto na placek grubości ok. 1cm, pokroić na pól, a każdą część - na 6 pasków.
- Każdy pasek złożyć 2 razy, delikatnie spryskać wodą i otoczyć w sezamie.
- Pozostawić do wyrośnięcia na 1 - 1,5 godz.
- Piec w T 200C przez 15-20 min.
- Studzić na kratce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz