Szybko, łatwo, smacznie!
składniki na galette śr. 30-32 cm
ciasto
100 g - mąki typ 500
50 g - zimnego masła
35 g (2,5 łyżek) - wody lodowej
1/2 łyżka cukru
1/4 łyżeczki soli
- Wszystkie składniki włożyć do miski i posiekać nożem, albo wyrobić ciasto w robocie kuchennym.
- Z kruszonek ciasta uformować kulę, spłaszczyć dłonią, włożyć pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia i rozwałkować na grubość 2 cm., zwinąć w rolkę i włożyć do lodówki na 1 godzinę.
1 - jajko surowe
100 g - twarogowego serka koziego
3 łyżki - majonezu
bazylia, sól
pęczek szczypiorku
- Jajka i szczypiorek pokroić, połączyć z pozostałymi składnikami, wymieszać.
- Ciasto rozwałkować na grubość ok. 3 -4 mm.
- Na środek ciasta wyłożyć jajka, zostawiając brzeg ok. 3-5 cm. Zawinąć brzeg ciasta.
- Piec 25 min w T 200°C z termoobiegiem.
smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz