składniki na placek o wymiarach
ok. 30x33 cm
ciasto
mąka typ 550 - 300 + 200* g
mąka pszenna razowa - 100* g
drożdże świeże - 5* g
cukier - 30 g
sól - 7 g
woda (30C) - 200* - ok. 150 g
*- składniki na zaczyn
- Wymieszać składniki na zaczyn i odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 2-3 godziny. Ja wstawiam do piekarnika, włączam piekarnik na 1 min i wyłączam. W piekarniku będzie T 30C - idealna T do rośnięcia ciasta.
- Do miski przesiać mąkę, dodać sól, cukier, rozczyn i wodę i wyrobić gładkie miękkie ciasto.
- Ciasto pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 2 - 3 g. W tym czasie należy ciasto 2 razy odgazować.
nadzienie
3 jajka na twardo
1 kg drobno poszatkowanej kapusty
1 drobno pokrojona cebula
5 łyżek masła
sól
przyprawy: bazylia, pieprz ...
- Lekko podsmażyć kapustę razem z cebulą na maśle, dodać sól i przyprawy, wymieszać i odstawić do ostygnięcia.
- Jajka pokroić w drobną kostkę i połączyć z kapustą.
- Ciasto lekko zagnieść, podzielić na 2 kawałki: ⅓ i ⅔.
- Większy kawałek ciasta rozwałkować na placek o wymiarach ok. 30x30 cm i przenieść do blaszki. Na ciasto wyłożyć farsz.
- Rozwałkować mniejszy kawałek, pokryć im placek i mocno zalepić brzegi.
- Pozostawić placek na 30 min do wyrośnięcia. Posmarować śmietaną.
- Piec w T 180C ok. 40 min.
Uwielbiam takie placki :) Są super na wynos, na piknik, do pracy :)
OdpowiedzUsuńTak, są super, gdyby tylko nie były takie kaloryczne! :)
UsuńCiekawy przepis!
OdpowiedzUsuńW wolnej chwili zapraszam do udziału w wielkanocnym konkursie:
http://apetytprzepisy.blogspot.co.uk/2014/03/konkurs-wielkanocny.html
Dziękuję :)
Usuń