11.03.2014

Sernik karmelowy



Aksamitny i kremowy
sernik karmelowy na zimno
z ledwie wyczuwalną goryczką.

 składniki na śr. 20 cm
spod
100 g mąki tortowej
1 żółtko
60 g masła
40 g cukru
2 łyżki tartych orzechów włoskich
1/2 łyżeczki soli 
  • Wszystkie składniki włożyć do miski i posiekać nożem, albo wyrobić ciasto w robocie kuchennym.
                          Nie trzeba ciasta zagniatać!
  • Z kruszonek ciasta uformować kulę, spłaszczyć dłonią, włożyć pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia i rozwałkować na grubość 2 cm., zwinąć w rolkę i włożyć do lodówki na 2 godziny.

karmelowa polewa
450 g cukru
2 łyżki wody
150 g śmietanki 
2 łyżki masła
  • Śmietankę zagotować.
  • Do rondelka o grubym dnie wsypać cukier i wlać wodę. Podgrzewać na wolnym ogniu, aż cukier się rozpuści. Podgrzewać bez mieszania, aż karmel osiągnie pożądaną barwę.
Ciemny karmel będzie miał lekką goryczkę. 
  • Przerwać karmelizację, dodając masło, a następnie gorącą śmietankę. Odstawić do ostygnięcia.
  • Rozwałkować ciasto, włożyć do foremki i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na ok.10 min.

masa serowa 
karmel - 4 czubate łyżki odłożyć do dekoracji
700 g serka śmietankowego
3 łyżki miękkiego masła 
17 g żelatyny
50 g śmietanki
  • Żelatynę  wsypać do śmietanki i pozostawić do napęcznienia.
  • Delikatnie ubić serek. Połączyć z pozostałymi składnikami. Wymieszać.
  • Tortownicę albo deskę do krojenia wyłożyć folą spożywczą, ułożyć spod i założyć obręcz.
  • Na spod wyłożyć masę serową. Wstawić do lodówki
  • Podgrzać odłożony karmel i polać nim sernik.

 

bon appétit !

5 komentarzy:

  1. Prześliczny i choć widzę, że przepis nie należy do najszybszych, warto chyba dla karmelowego smaku się poświęcić :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :). Karmel można zrobić wcześniej i z podwójnej ilości składników. Karmel jest przepyszna! Idealnie pasuję do owoców, lodów... albo z chlebkiem.

      Usuń
  2. Mmm, coś wspaniałego :)
    W takim serniku nie można się nie zakochać :)

    OdpowiedzUsuń