Aksamitny i kremowy
sernik karmelowy na zimno
z ledwie wyczuwalną goryczką.
składniki na śr. 20 cm
spod
100 g mąki tortowej
1 żółtko
60 g masła
40 g cukru
2 łyżki tartych orzechów włoskich
1/2 łyżeczki soli
- Wszystkie składniki włożyć do miski i posiekać nożem, albo wyrobić ciasto w robocie kuchennym.
- Z kruszonek ciasta uformować kulę, spłaszczyć dłonią, włożyć pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia i rozwałkować na grubość 2 cm., zwinąć w rolkę i włożyć do lodówki na 2 godziny.
karmelowa polewa
450 g cukru
2 łyżki wody
150 g śmietanki
2 łyżki masła
- Śmietankę zagotować.
- Do rondelka o grubym dnie wsypać cukier i wlać wodę. Podgrzewać na wolnym ogniu, aż cukier się rozpuści. Podgrzewać bez mieszania, aż karmel osiągnie pożądaną barwę.
- Przerwać karmelizację, dodając masło, a następnie gorącą śmietankę. Odstawić do ostygnięcia.
- Rozwałkować ciasto, włożyć do foremki i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na ok.10 min.
masa serowa
karmel - 4 czubate łyżki odłożyć do dekoracji
700 g serka śmietankowego
3 łyżki miękkiego masła
17 g żelatyny
50 g śmietanki
- Żelatynę wsypać do śmietanki i pozostawić do napęcznienia.
- Delikatnie ubić serek. Połączyć z pozostałymi składnikami. Wymieszać.
- Tortownicę albo deskę do krojenia wyłożyć folą spożywczą, ułożyć spod i założyć obręcz.
- Na spod wyłożyć masę serową. Wstawić do lodówki
- Podgrzać odłożony karmel i polać nim sernik.
bon appétit !
Prześliczny i choć widzę, że przepis nie należy do najszybszych, warto chyba dla karmelowego smaku się poświęcić :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :). Karmel można zrobić wcześniej i z podwójnej ilości składników. Karmel jest przepyszna! Idealnie pasuję do owoców, lodów... albo z chlebkiem.
UsuńWygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńMmm, coś wspaniałego :)
OdpowiedzUsuńW takim serniku nie można się nie zakochać :)