od spodu i boków -chrupiąca,
mięciutka i pyszna w środku!
składniki na 2 szt. śr. ok. 26-28cm
500 g - mąki typ 550
2 łyżki - cukru
1 łyżeczka soli
25 g - świeżych drożdży
300 ml - wody (28-30°C)
50 g - oliwy
4 czubaty łyżki - oregano - opcjonalne
- Do miski wsypać mąkę, sól, cukier, oregano, wymieszać.
- Drożdży rozpuścić w szklance ciepłej wody. Dodać do mąki, wlać pozostałą wodę, oliwę i wyrobić gładkie ciasto. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
- Gdy ciasto podwoi objętość, dobrze wygnieść na posypanej mąką stolnicy i podzielić na dwie części.
- Rozwałkować na niezbyt cienki placki śr. ok. 26-28cm i pozostawić do wyrośnięcia na 20-30 min.
- Posmarować każdy placek łyżką oliwy i przecierem pomidorowym, posypać serem i wyłożyć nadzienie, jeszcze raz posypać serem.
- Piec w T 220C przez 10-15 min.
smacznego!
Ojej! Ależ apetycznie wygląda! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńpizza na grubym spodzie trochę "niemodna" teraz, a ja właśnie taka lubię:).
OdpowiedzUsuńMoja rodzina też lubi na grubym :)
Usuńps: masz bardzo cieplutki blog, taki domowy :)