są bardzo delikatne, mięciutkie,
po prostu - rozkoszne!
składniki na 40 - 60 szt.
600 g - mąki (T550)
1 łyżeczka - sody
300 g - serka śmietankowego (w T pokojowej)
250 g - smalcu (w T pokojowej)
1 jajko
dodatkowo
dżem albo marmolada do nadzienia
cukier puder do posypania
- Ze wszystkich składników zagnieść gładkie elastyczne ciasto.
- Gotowe ciasto podzielić na 5 części, każdą część rozwałkować na okrągły placek śr. ok 30-32 cm. Każdy placek podzielić na 8 - 12 części, na każdy trójkąt położyć marmoladę i zawinąć rogaliki.
- Piec w T170C ok. 15-20 min.
- Gotowe rogaliki posypać cukrem pudrem.
Uwielbiam takie słodkie maleństwa :)
OdpowiedzUsuń:)) Ja też, ale trochę czasu to zajmuję!
UsuńA serek śmietankowy to taki w wiaderku do serników czy taki w kostce - mielony twaróg (biały ser tłusty)? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńJa używam serka w wiaderkach - z netto, można zastąpić kwaśną śmietaną :)
OdpowiedzUsuńA jeśli z netto, to czy to jest Twarożek Delfiko (bywa 1 kg i 0,5 kg - taki gęsty)? Przepraszam za dociekliwość, ale niektóre serki wiaderkowe są bardzo płynne/rzadkie jak jogurt grecki. A czy tutaj chodzi o taki gęsty mielony twarożek? Podziwiam Pani prace, piękne:-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Tak, Delfiko. Jest taki aksamitny, wykorzystuję go i w wypiekach, i jako składnik kremu, dobrze się sprawdza jako zamiennik śmietanki kremówki.
UsuńW oryginale bierze się kwaśna śmietana (gęsta), ale u mnie nikt nie lubi jej, więc nie kupuję, a serek mam zawsze. Pozdrawiam :)