Wystarczyło mi posmakowanie tylko jednej łyżeczki nutelli,
która od razu zainspirowała mnie na stworzenie tego tortu.
Biszkopt zrobiłam według przepisu z książki znanego austriackiego cukiernika Karla Schuhmachera "Wiener Süßspeisen"
Już dawno chodzi on(biszkopt) mi po głowie, leć wciąż nie wiedziałam z jakim kremem go skomponować
Biszkopt migdałowo- grylażowy
śr 22 cm
70 g marcepanu (albo 35 g cukru pudru + 36 g mielonego migdału)
80 g żółtka (4 duże, albo 5 małych)
17 g cukru (1 czubata łyżka)
30 g mielonego migdału
15 - 30 g wody
110 g białka ( 3 duże albo 4 małe)
75 g cukru (5 łyżek)
60 g mąki tortowej
20 g masła
60 g grylażu
cukier waniliowy
cynamon
sól - szczypta
starta skórka z 1 cytryny
- Nie miałam marcepanu, więc zrobiłam go: dobrze wymieszać mielony migdał, cukier puder i wodę - ma powstać kremowa masa.
- Dodać do marcepanu po jednym żółtku, cukier (17 g), ciepłe masło, mielony migdał (30 g), sól, cynamon, skórkę z cytryny. Ubijać masę do powstania piany.
- Mąkę wymieszać z grylażem (można dodać ¼ łyżeczki proszku do pieczenia) i połączyć z masą marcepanowa.. Wymieszać
- Białka ubić z cukrem (75 g) na sztywną pianę.
- Pianę z białek stopniowo dodajemy do masy marcepanowej.Bardzo delikatnie, ale dokładnie wymieszać.
- Piec w T 170°C przez 25 - 35 min. Biszkopt po upieczeniu studzić na kratce.
* To ciasto biszkoptowe jest ciężkie. A, więc, jeżeli nie wychodzi ubić białko na bardzo sztywną pianę i ciasto jest bardzo płynne, lepiej wypiekać na blaszce 28x40cm (34x34cm).
Biszkopt powinien urosnąć do 5cm.
Wykończenie tortu
Kroimy biszkopt na 3spody.
Każdy spod nasączyć nie zbyt mocną kawą (u mnie - kawa zbożowa), posmarować 2-3 łyżkami dżemu żurawinowego (albo innym dżemem kwaskowym) i 2-3 łyżkami nutelli.
Wstawić na 1 godzinę do zamrażarki.
Polewa kawowa
100 g śmietanki 30%
100 g mleka
125 g białej czekolady
6 g żelatyna
Kroimy biszkopt na 3spody.
Każdy spod nasączyć nie zbyt mocną kawą (u mnie - kawa zbożowa), posmarować 2-3 łyżkami dżemu żurawinowego (albo innym dżemem kwaskowym) i 2-3 łyżkami nutelli.
Wstawić na 1 godzinę do zamrażarki.
Polewa kawowa
100 g śmietanki 30%
100 g mleka
125 g białej czekolady
6 g żelatyna
- Żelatynę wsypać do mleka i zostawić.
- Śmietankę razem z posikaną czekoladą roztopić w kąpieli wodnej, albo w mikrofalówce. Dodać kawę. Dokładnie wymieszać.
- Żelatynę razem z mlekiem podgrzać w mikrofalówce i połączyć z roztopioną czekoladą.
- Wyjąć tort z zamrażarki i wylać na niego polewę.
- Wstawić tort do lodówki do zastygnięcia polewy, udekorować.
bon appétit
Wygląda wspaniale :)
OdpowiedzUsuńDziękuje! A jak smakuję!
Usuń