Uralskie pielmieni mają korzenia chiński,
a zawieźli ich na Ural - mongołowie.
Słowo pielmieni oznacza - "chlebowe ucho".
Kiedyś to była potrawa rytualna.
Przepis na ok. 300 szt.
Ciasto
500 ml zimnej wody (może być z pod kranu)
1 jajko
4 łyżeczki soli
1 - 1,2 kg mąki (typ 550)
- Do wody dodać sól i jajko, wymieszać.
- Stopniowo dodawać mąkę - ma powstać dosyć twarde i jednocześnie elastyczne ciasto.
3. Włożyć do foliowego woreczka i pozostawić na 1 godzinę w temperaturze pokojowej. Nie wkładać do lodówki - będzie się mocno kleiło!
Farsz
Prawdziwe uralskie pielmieni robią z 3 mięs: wołowiny - 45%, wieprzowiny - 35%, baraniny - 20% + cebula.
Ale nie wszyscy lubią baraniny. Można ją śmiało zamienić wołowiną, albo wieprzowiną. A można przygotować z samej wieprzowiny.
Nam będzie potrzebne ok. 2 kg mięsa i 2 średni cebuli.
Mięso mielimy razem z cebulą, przyprawiamy solą i pieprzem.
Do farszu dodać ok. 50-100 ml zimnej wody - farsz ma być luźniejszy niż na kotlety mielony.
Lepienie pielmieni
Od ciasta odcinamy nieduże kawałki i robimy z nich "kiełbaski" grubości ok. 2 cm.
W środku każdego placuszka umieszczamy kulkę farszu i sklejamy jak pierogi.
Następnie łączymy ze sobą końce.
Z resztek ciasta można zrobić wstążki i ugotować razem z pielmieniami.
Zagotować wodę razem z solą i 3-4 liśćmi laurowymi.
Do gotującej się wody ostrożnie wrzucać pielmieni.
Za jednym razem w garnku 4 litrowym można ugotować ok. 25-30 sztuk - żeby się nie posklejali się w trakcie gotowania!
Do gotującej się wody ostrożnie wrzucać pielmieni.
Za jednym razem w garnku 4 litrowym można ugotować ok. 25-30 sztuk - żeby się nie posklejali się w trakcie gotowania!
Gotować pielmieni ok. 5-7 minut od momentu wypłynięcia.
Podawać z masłem, śmietanką, octem 3%, musztardą - wybór należy do was!
Gotowe, ale nie ugotowane pielmieni można zamrozić.
smacznego!
śliczne ci te pierożki wychodzą :) chyba nigdy mi się nie znudzi smak pierogów :) czy to ruskich, czy z mięsem, czy z owocami... każde wprost uwielbiam
OdpowiedzUsuńPięknie wyglądają! Ja właśnie opisałam na blogu pierożki Xiao Long Bao - chińskie pierożki z ukrytym mięsem i bulionem w środku - może to one były pierwowzorem pielmieni, które też kryją w sobie odrobinę rosołu? Tak czy inaczej - są pyszne :)
OdpowiedzUsuńPierwowzorem pielmieni raczej były Jiaozi, a to co pani opisała, to są manty. Danie bardzo popularne w krajach środkowoazjatyckich i kaukaskich. Gotują ich w specjalnym garnku na parze. Ale można też w parowarze. Nadzienie zazwyczaj nie mielą, a drobno kroją i nie musi to być same mięso - mogą to być i warzywa. A bulion dają surowe składniki farszu. Ciasto na manty ma być bardziej miękkie,niż na pielmieni. U nas w rodzinie popularne są manty z drobno krojonego surowego boczku razem z tykwą. :)
UsuńPilmieni bardzo dużo widzę jest przepisów ,moja mama przywiozła przepis z Chin tam do farszu oprócz mięsa wieprzowego i wołowego daje się warzywa , kapustę seler i porę oczywiście czosnek ja to wszystko miele dodaję sól pieprz i magi i są bardzo pyszne i soczyste
OdpowiedzUsuń