22.05.2014

Tort "Napoleon"




Niesamowicie smaczny tort z dzieciństwa!
Dobrze znany i bardzo popularny tort na terenach byłego Związku Radzieckiego.
Tort składa się z kilku warstw
cienkiego ciasta "niby francuskiego"
przełożonych delikatnym kremem z orzechami.
Oczywiście, ile gospodyń, tyle przepisów:
inne ciasto - bardziej przypominające kruche, niż francuskie, 
albo krem z masła i mleka zagęszczonego słodzonego.




Jak na mój gust,
 to najlepszym kremem do tego tortu będzie
 krem patissiere, czyli krem cukierniczy.
Ale moja rodzina nie toleruje mleka :(
Więc, zastąpiła go innym kremem, 
który w smaku jest bardzo podobny,
ale bez mleka!
składniki na tort śr. 24 cm
ciasto
250 g - zimnego masła
180 g - zimnej wody
1 łyżka - wódki (albo octu)
500 g - mąki tortowej
1/2 łyżeczki - soli 
  • Zimne masło posiekać z mąką i solą
  • Dodać ocet i wodę, uformować kulę i włożyć ciasto na godzinę do lodówki.
krem
500 g - wody
4 - żółtka
100 g - cukru
50 g - mączki ziemniaczanej
80 g - masła
1/2 szklanki - drobno posiekanych podpieczonych orzechów (opcjonalne) 
4 - białka
150 g - cukru
50 g - wody
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (albo 1 cukier waniliowy)
  • Zagotować wodę
  • Do rondelka o grubym dnie wsypać cukier (100 g), mąkę ziemniaczaną, dodać żółtka i wymieszać.
  • Mieszając trzepaczką, połączyć ze stopniowo wlewaną wodą (500 g ).
  • Mieszając, na wolnym  ogniu doprowadzić do wrzenia.
  • Gdy krem zgęstnieje i ostygnie do T 50°C, dodać masło i mieszać trzepaczką, aż krem będzie gęsty i gładki.
  • Z cukru (150 g) i wody (50 g) ugotować syrop 110°C (gruba nić).
  • W między czasie ubić białka z szczyptą soli, pod koniec ubijania dodać syrop cieniusieńkim strumieniem. 
  • Ubijać aż masa ostygnie (40-45°C) i będzie gęsta.
  •  Masę połączyć z kremem, dodać cukier (ekstrakt) waniliowy i bardzo delikatnie ale dokładnie wymieszać. Wstawić do lodówki.
  •  Wyjąć ciasto z lodówki, podzielić na 10 jednakowych kawałków. Każdy kawałek rozwałkować bardzo cienko, wyciąć krąg o śr. 24 cm. 


  • Nakłuć widelcem i wypiekać razem z resztkami ciasta każdy  krążek  osobno w T 200C na złoty kolor





  • Gdy placki ostygną, jeden ułożyć na płaskim talerzu, posmarować kremem i posypać orzechami. Przykryć kolejnym plackiem. Powtórzyć wszystkie czynności.
  •  Z resztek ciasta zrobić okruszki i posypać nimi wierzch i boki tortu.






  • Wstawić do lodówki na noc.





smacznego!

2 komentarze:

  1. Wygląda bardzo smacznie, ale chyba wymaga bardzo dużej ilości czasu ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zrobienie tego tortu zajęło mi ok. 2,5 godzin. Ale warto mu poświęcić trochę czasu, bo smakuję naprawdę niesamowicie! Ciasto można zrobić wcześniej i trzymać w lodówce - 2-3 dni, albo zamrozić. Placki można upiec wcześniej i przechowywać w suchym miejscu. Krem ma być przygotowany bezpośrednie przed wykonaniem tortu.

      Usuń