Niesamowicie smaczny tort z dzieciństwa!
Dobrze znany i bardzo popularny tort na terenach byłego Związku Radzieckiego.
Tort składa się z kilku warstw
cienkiego ciasta "niby francuskiego"
przełożonych delikatnym kremem z orzechami.
Oczywiście, ile gospodyń, tyle przepisów:
inne ciasto - bardziej przypominające kruche, niż francuskie,
albo krem z masła i mleka zagęszczonego słodzonego.
Jak na mój gust,
to najlepszym kremem do tego tortu będzie
krem patissiere, czyli krem cukierniczy.
Ale moja rodzina nie toleruje mleka :(
Więc, zastąpiła go innym kremem,
który w smaku jest bardzo podobny,
ale bez mleka!
to najlepszym kremem do tego tortu będzie
krem patissiere, czyli krem cukierniczy.
Ale moja rodzina nie toleruje mleka :(
Więc, zastąpiła go innym kremem,
który w smaku jest bardzo podobny,
ale bez mleka!
składniki na tort śr. 24 cm
ciasto
250 g - zimnego masła
180 g - zimnej wody
1 łyżka - wódki (albo octu)
500 g - mąki tortowej
1/2 łyżeczki - soli
- Zimne masło posiekać z mąką i solą
- Dodać ocet i wodę, uformować kulę i włożyć ciasto na godzinę do lodówki.
500 g - wody
4 - żółtka
100 g - cukru
100 g - cukru
50 g - mączki ziemniaczanej
80 g - masła
1/2 szklanki - drobno posiekanych podpieczonych orzechów (opcjonalne)
1/2 szklanki - drobno posiekanych podpieczonych orzechów (opcjonalne)
4 - białka
150 g - cukru
50 g - wody
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (albo 1 cukier waniliowy)
- Zagotować wodę
- Do rondelka o grubym dnie wsypać cukier (100 g), mąkę ziemniaczaną, dodać żółtka i wymieszać.
- Mieszając trzepaczką, połączyć ze stopniowo wlewaną wodą (500 g ).
- Mieszając, na wolnym ogniu doprowadzić do wrzenia.
- Gdy krem zgęstnieje i ostygnie do T 50°C, dodać masło i mieszać trzepaczką, aż krem będzie gęsty i gładki.
- Z cukru (150 g) i wody (50 g) ugotować syrop 110°C (gruba nić).
- W między czasie ubić białka z szczyptą soli, pod koniec ubijania dodać syrop cieniusieńkim strumieniem.
- Ubijać aż masa ostygnie (40-45°C) i będzie gęsta.
- Masę połączyć z kremem, dodać cukier (ekstrakt) waniliowy i bardzo delikatnie ale dokładnie wymieszać. Wstawić do lodówki.
- Wyjąć ciasto z lodówki, podzielić na 10 jednakowych kawałków. Każdy kawałek rozwałkować bardzo cienko, wyciąć krąg o śr. 24 cm.
- Nakłuć widelcem i wypiekać razem z resztkami ciasta każdy krążek osobno w T 200C na złoty kolor
- Gdy placki ostygną, jeden ułożyć na płaskim talerzu, posmarować kremem i posypać orzechami. Przykryć kolejnym plackiem. Powtórzyć wszystkie czynności.
- Z resztek ciasta zrobić okruszki i posypać nimi wierzch i boki tortu.
Wygląda bardzo smacznie, ale chyba wymaga bardzo dużej ilości czasu ;)
OdpowiedzUsuńZrobienie tego tortu zajęło mi ok. 2,5 godzin. Ale warto mu poświęcić trochę czasu, bo smakuję naprawdę niesamowicie! Ciasto można zrobić wcześniej i trzymać w lodówce - 2-3 dni, albo zamrozić. Placki można upiec wcześniej i przechowywać w suchym miejscu. Krem ma być przygotowany bezpośrednie przed wykonaniem tortu.
Usuń