16.05.2014

Trufłowy tort z owocami leśnymi








Kolejny tort na specjalne okazje. 








 Przepis tu, ale malinę zastąpiłam owocami leśnymi.
Górę tortu ozdobiłam polewą lustrzaną.

polewa lustrzana (glasaż)
50 g -wrzątku
70 g - cukru
5 g - żelatyny
50 g - śmietanki 30%
50 g - gorzkiej czekolady 
  •  Cukier dokładnie rozpuścić w wodzie - można to zrobić w mikrofalówce. Dodać żelatynę i mieszać do całkowitego rozpuszczenia.
  •  Czekoladę rozpuścić razem ze śmietanką.
  • Połączyć obie masy i delikatnie wymieszać. Ostudzić do 40-45C.
  • Wyjąć tort z zamrażarki i wylać na niego polewę. Wstawić do lodówki do zastygnięcia polewy.
  • Zdjąć obręcz i udekorować boki tortu pokruszonym biszkoptem i wiórkami czekoladowymi.
 



bon appétit !

2 komentarze: