Kolejny tort na specjalne okazje.
Przepis tu, ale malinę zastąpiłam owocami leśnymi.
Górę tortu ozdobiłam polewą lustrzaną.
polewa lustrzana (glasaż)
50 g -wrzątku
70 g - cukru
5 g - żelatyny
50 g - śmietanki 30%
50 g - gorzkiej czekolady
- Cukier dokładnie rozpuścić w wodzie - można to zrobić w mikrofalówce. Dodać żelatynę i mieszać do całkowitego rozpuszczenia.
- Czekoladę rozpuścić razem ze śmietanką.
- Połączyć obie masy i delikatnie wymieszać. Ostudzić do 40-45C.
- Wyjąć tort z zamrażarki i wylać na niego polewę. Wstawić do lodówki do zastygnięcia polewy.
- Zdjąć obręcz i udekorować boki tortu pokruszonym biszkoptem i wiórkami czekoladowymi.
bon appétit !
Wygląda po prostu fenomenalnie! Podziwiam :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
OdpowiedzUsuń