Rachat lokum -
nazwa ta pochodzi z języka arabskiego
i oznacza "rozkosz dla podniebienia".
Aromatyczny turecki przysmak,
miękki i delikatny
razem z kawą tworzą wspaniały duet!
Mała słodziutka kosta
podkreśla smak i wzmacnia aromat
małej czarnej.
Prawdziwa poezja smaku!
nazwa ta pochodzi z języka arabskiego
i oznacza "rozkosz dla podniebienia".
Aromatyczny turecki przysmak,
miękki i delikatny
razem z kawą tworzą wspaniały duet!
Mała słodziutka kosta
podkreśla smak i wzmacnia aromat
małej czarnej.
Prawdziwa poezja smaku!
składniki na foremkę 18 x 18 cm
300 g - drobnego cukru
100 ml - herbaty owocowej albo wody
100 g - skrobi kukurydzianej, ryżowej albo pszennej
150 g - wody
2 łyżki - soku z cytryny
- Z cukru i 100 g wody ugotować syrop 110°C.
- Do skrobi dodać 150 g zimnej wody, dokładnie wymieszać i wlać do syropu.
- Cały czas mieszając gotować masę (15-20 min) na mocnym ogniu do powstania odpowiedniej konsystencji.
- Dodać sok z cytryny i aromat (2 łyżki wody różanej, skórkę otartą z cytryny, pomarańcza, orzechy...).
- Wlać do formy silikonowej albo plastykowej i pozostawić do ostygnięcia w T pokojowej.
- Pokroić w kostkę (nóż posmarować olejem) i obtoczyć w skrobie połączonej z cukrem pudrem (1:1).
smacznego!
Ciekawy przepis, nie spotkałam się dotychczas z niczym podobnym...
OdpowiedzUsuńWidok zachęca do wypróbowania!
Zapraszam Cię do mnie
I co najważniejsze - jest zdrowe i lekkie :)
OdpowiedzUsuń