31.05.2014

Tortilla


łatwa do zawijania, nie łamiąca się





Łatwo, smaczne, szybko!





                                                               
składniki na 10 sztuk śr. 20 cm
300 g - mąki typ 500
1/2 łyżeczki - sody
1 łyżeczka - soli
5 łyżek - oleju
150 ml - gorącej wody 
  • Ze wszystkich składników zagnieść elastyczne ciasto. Zostawić na 15-20 min pod folią spożywczą.
  • Podzielić ciasto na 10 jednakowych kawałków. Każdy kawałek rozwałkować bardzo cienko (śr. ok. 20 cm).
  • Smażyć krótko na suchej patelnie z obu dwóch stron.
  • Gotowe placki przechowywać owinięty folią w lodówce. 

3 komentarze:

  1. świetny przepis:) zrobiłam 10 minut temu i są jeszcze cieplutkie i pachnące.... znikają nawet bez ,,nadzienia" :P

    OdpowiedzUsuń
  2. :) Ja zawsze robię późnym wieczorem, gdy rodzina idzie spać:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Re-we-lacja! :) Proste, zdrowe, przepyszne.
    Dziękujemy,
    - Kejt z mężem

    OdpowiedzUsuń