Jest to placek drożdżowy.
Ciasto się robi na kefirze,
albo na zsiadłym mleku,
albo na kwaśnej śmietanie.
Jest bardzo mięciutkie, sprężyste.
W Osetii zawsze robią po trzy placki,
które symbolizują ziemię, niebo i słońce.
Placek musi być 1,5 - 2 cm grubości.
Im cieńszy placek,
tym gospodyni jest lepsza!
(Mój miał grubość 2,5 cm - nie wszystko stracone:) )
ciasto na 3 placki śr. 30-40 cm
100 ml - mleka
15 g - drożdży
1 jajko
200 ml - jogurtu naturalnego
1 łyżka - cukru
2 łyżki - oleju
sól
500 - 600 g - mąki typ 500
- Drożdże rozpuścić w mleku i połączyć z pozostałymi składnikami oprócz oleju.
- Zagnieść ciasto. Pod koniec dodać olej. Wyrabiać ciasto aż będzie miękkie i elastyczne.
Ciasto powinno być gładkie, elastyczne i dość luźne.
- Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (na ok 1,5 - 2 godziny).
farsz
1 kg -mięsa wołowego, jagnięcego albo wieprzowego
1 duża cebula
sól
pieprz
50 - 100 ml - zimnej wody
- Mięso mielimy razem z cebulą, przeprawiamy solą, pieprzem. Dodać wodę (farsz ma być luźniejszy niż na kotlety mielony).
- Ciasto podzielić na trzy części.
- Każdy kawałek rozwałkować bardzo cienko na okrągły placek.
- Farsz podzielić na trzy części, z każdej zrobić kulę i umieścić na środku placka.
- Brzegi ciasta zbieramy nad kulą farszu i zlepiamy.
- Kulę spłaszczamy rękami bardzo ostrożnie, tworząc placek. Na środku każdego placka zrobić dziurkę.
- Piec w T 200°C ok. 25 min.
- Upieczony placek posmarować masłem.
- Studzić na kratce.
Nie słyszałam wcześniej o takim placku, zapisałam sobie przepis.
OdpowiedzUsuńPolecam! Ciasto jest bardzo mięciutkie i przypomina biszkoptowe. :)
OdpowiedzUsuń