8.05.2014

Osetyński placek z mięsem - fyddżyn




Jest to placek drożdżowy.
Ciasto się robi na kefirze, 
albo na zsiadłym mleku,
albo na kwaśnej śmietanie.
Jest bardzo mięciutkie, sprężyste.
W Osetii zawsze robią po trzy placki,
które symbolizują ziemię, niebo i słońce.
Placek musi być 1,5 - 2 cm grubości.
Im cieńszy placek, 
tym gospodyni jest lepsza!
(Mój miał grubość 2,5 cm - nie wszystko stracone:) )    

 


ciasto na 3 placki śr. 30-40 cm 
100 ml - mleka
15 g - drożdży
1 jajko
200 ml - jogurtu naturalnego
1 łyżka - cukru
2 łyżki - oleju
sól
500 - 600 g - mąki typ 500
  • Drożdże rozpuścić w mleku i połączyć z pozostałymi składnikami oprócz oleju.
  Nie dawać od razy całej mąki.
  • Zagnieść ciasto. Pod koniec dodać olej. Wyrabiać ciasto aż będzie miękkie i elastyczne. 
Na początku ciasto będzie się kleiło do rąk, ale z każdą minutą będzie coraz bardziej elastyczne i gładkie 
 

Ciasto powinno być gładkie, elastyczne i dość luźne.


  • Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (na ok 1,5 - 2 godziny).

farsz
1 kg -mięsa wołowego, jagnięcego albo wieprzowego
1 duża cebula
sól
pieprz
50 - 100 ml - zimnej wody
  • Mięso mielimy razem z cebulą, przeprawiamy solą, pieprzem. Dodać wodę (farsz ma być luźniejszy niż na kotlety mielony).
  • Ciasto podzielić na trzy części.
  • Każdy kawałek rozwałkować bardzo cienko na okrągły placek.
  • Farsz podzielić na trzy części, z każdej zrobić kulę i umieścić na środku placka.
  • Brzegi ciasta zbieramy nad kulą farszu i zlepiamy. 
  • Kulę spłaszczamy rękami bardzo ostrożnie, tworząc placek. Na środku każdego placka zrobić dziurkę.
  • Piec w T 200°C ok. 25 min.
  • Upieczony placek posmarować masłem.
  • Studzić na kratce.





smacznego!


 film z YouTube

2 komentarze:

  1. Nie słyszałam wcześniej o takim placku, zapisałam sobie przepis.

    OdpowiedzUsuń
  2. Polecam! Ciasto jest bardzo mięciutkie i przypomina biszkoptowe. :)

    OdpowiedzUsuń