po prostu - pucha:)
składniki na biszkopt "guinness" 20x30 cm
280 g - mąka tortowa
50 g - kakao
5 g - proszek do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
100 g - ciemna czekolada (min 70%)
150 g - olej
150 g - serek śmietankowy
2 jajka
250 g - cukier
200 ml - piwo guinness
- Nagrzać piekarnik do 180C.
- Do miski przesiać suche składniki, wymieszać.
- Czekoladę, olej i ser podgrzać w kąpiele wodnej albo w mikrofalówce do połączenia składników.
- Jajka ubić z cukrem, aż masa będzie jasna (prawie biała), gęsta i puszysta i połączyć z masą czekoladową, wymieszać. Dodać suche składniki, wymieszać.
- Piwo podgrzać do 40 - 50C i dodać do ciasta. Wymieszać.
- Wypiekać w T160C ok. 20 - 30 min (do suchego patyka). Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
- Biszkopt przekroić na pół.
500 g - serka śmietankowego (w T pokojowej)
150 g - masła (w T pokojowej)
200 g - białej czekolady
esencja waniliowa/cukier waniliowy
- Czekoladę roztopić w kąpiele wodnej albo w mikrofalówce.
- Masło i serek ubić, pod koniec ubijania dodać czekoladę.
- Biszkopt przełożyć kremem. Udekorować startą białą czekoladą.
Rzeczywiście, wygląda na cudownie puszyste :) Pyszne musiało być :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Eksperymentuję z biszkoptem "guinness":) Ten wyszedł idealny: w miarę wilgotny, w miarę słodki.
UsuńWygląda bardzo zachęcająco
OdpowiedzUsuńPozdrawiam