27.01.2015

Ciasto oreo


po prostu - pucha:)



składniki na biszkopt "guinness" 20x30 cm
280 g - mąka tortowa
50 g - kakao
5 g - proszek do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
100 g - ciemna czekolada (min 70%)
150 g - olej
150 g - serek śmietankowy
2 jajka
250 g - cukier
200 ml - piwo guinness

  • Nagrzać piekarnik do 180C.
  • Do miski przesiać suche składniki, wymieszać.
  • Czekoladę, olej i ser podgrzać w kąpiele wodnej albo w mikrofalówce do połączenia składników.
  • Jajka ubić z cukrem, aż masa będzie jasna (prawie biała), gęsta i puszysta i połączyć z masą czekoladową, wymieszać. Dodać suche składniki, wymieszać.
  • Piwo podgrzać do 40 - 50C i dodać do ciasta. Wymieszać.
  • Wypiekać w T160C ok. 20 - 30 min (do suchego patyka). Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  • Biszkopt przekroić na pół.
krem
500 g - serka śmietankowego (w T pokojowej)
150 g - masła (w T pokojowej)
200 g - białej czekolady
esencja waniliowa/cukier waniliowy
  • Czekoladę roztopić w kąpiele wodnej albo w mikrofalówce.
  • Masło i serek ubić, pod koniec ubijania dodać czekoladę. 
  • Biszkopt przełożyć kremem. Udekorować startą białą czekoladą.          

 

smacznego!

3 komentarze:

  1. Rzeczywiście, wygląda na cudownie puszyste :) Pyszne musiało być :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Eksperymentuję z biszkoptem "guinness":) Ten wyszedł idealny: w miarę wilgotny, w miarę słodki.

      Usuń
  2. Wygląda bardzo zachęcająco
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń