Wyśmienite czekoladowe ciasto na piwie.
Ciasto jest miękkie i puszyste - po prostu
rozpływa się w ustach!
Ma bardzo bogaty i ciekawy smak.
A razem z kawą tworzą prawdziwą
rozkosz dla podniebienia!
I jest bardzo łatwe w wykonaniu.
składniki na formę ok. 20 x 30 cm
200 ml - ciemnego piwa
180 g - oleju bezsmakowego
2 jajka
250 g - cukru
150 g - serku śmietankowego
75 g - kakao
280 g - maki tortowej
15 g - proszku do pieczenia
- Do miski przesiać mąkę, sól, proszek do pieczenia i kakao.
- Do drugiej miski umieścić jajka, wsypać cukier i ubijać aż masa zbieleje i będzie gęsta.
- Ciągle ubijając, dodawać olej i serek.
- Następnie wsypać kilka łyżek mąki – wymieszać, dodać 1/3 piwa - wymieszać, znów – mąkę, piwo, mąkę, resztę piwa i resztę mąki. Dokładnie wymieszać
- Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na papier wyłożyć masę, wyrównać.
- Piec ok. 20 min w T 180°C z termoobiegiem.Studzić na kratce
Ostudzone ciasto polać roztopioną deserową czekoladą
smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz