czyli rosyjska drożdżówka z ziemniakami.
Mogą być również z twarogiem, cebulką,
jajkiem i szczypiorkiem,
albo z kapustą i grzybami
i wtedy świetnie pasują do wigilijnego barszczu :)
składniki na 18-20 szt.
250 + 250* g - mąka (T500 albo 550)
25* g - cukier
8 g - sól
50 g - olej (albo masło)
15 g* - świeże drożdże
1 jajko
200* + 50 ml - mleko (woda)
*- składniki na zaczyn
- Wymieszać składniki na zaczyn i odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 2-3 godziny.
- Do miski przesiać mąkę, dodać sól, cukier, rozczyn i wodę i wyrobić gładkie miękkie ciasto.
- Ciasto pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 2 - 3 g.
nadzienie
1 kg - ziemniaki
100 g - cebuli
50 g - masła
koperek
- Obrane ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i przecisnąć je przez praskę.
- Cebulę drobno pokroić i podsmażyć na maśle na złocisty kolor. Dodać do ziemniaków, wymieszać. Dodać koperek.
- Wyrośnięte ciasto podzielić na 18 - 20 kawałków, każdy kawałek wałkujemy na placuszki grubością nie więcej niż 5 mm i pozostawiamy do wyrośnięcia.
- Na środku wyrośniętych placuszków robimy zagłębienia (na przykład szklanką), do których nakładamy ziemniaki.
- Watruszki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Pieczemy w T 170-180C przez 10-15 min.
- Wypieczone watruszki posmarować masłem.
smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz