kolejna wersja tortu
Skład tortu:
dwie warstwy ciasta czekoladowego "oreo",
dwie warstwy ganaszu z czekolady i
dwie warstwy musu karmelowego z orzechami ziemnymi )))
Tort ten wygląda na skomplikowany,
ale nie jest aż tak trudno go zrobić.
Trochę jest czasochłonny, ale wart jest całej pracy ))
Biszkopt i ciasto można zrobić kilka dni wcześniej,
zawinąć w folię spożywczą i trzymać w lodówce albo zamrozić.
Tak samo można postąpić i z kremem - przełożyć do pojemnika plastykowego i zamrozić.
Orzeszki w cukrze można dosyć długo trzymać w szczelnie zamkniętym słoiczku.
składniki na tort śr. 22 cm
Ganasz z czekolady deserowej
150 g - śmietanki 30%
60 g - czekolady 60%
1 łyżka cukru trzcinowego
20 g - masła T pokojowej
- Czekoladę połamać na drobne kawałki i włożyć do miski.
- Śmietankę nagrzać do 82-85C i wlać do czekolady. Wymieszać szpatułką do uzyskania jednolitej i gładkiej masy.
Na początku masa się zważy. Dalsze mieszanie spowoduje, że stanie się ona jednolita, gładka i błyszcząca.
- Gdy masa ostygnie do 40-45C, dodać masło, cukier i dokładnie wymieszać. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia i wstawić do lodówki na 12 godzin.
- Przed użyciem zmiksować.
Czekoladowe ciasto "oreo"
90 g - cukru
1- jajko
cukier (1 szt.) albo ekstrakt (15 ml) waniliowy
70 g - oleju (bez zapachu)
90 g - serku śmietankowego
85 g - mąki tortowej
15 g - kakao
0,5 łyżeczki - proszku do pieczenia
70 g - oleju (bez zapachu)
90 g - serku śmietankowego
85 g - mąki tortowej
15 g - kakao
0,5 łyżeczki - proszku do pieczenia
- Tortownicę o śr. 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
- Do miski przesiać mąkę, dodać kakao, proszek do pieczenia. Wymieszać.
- W drugiej misce ubić jajka z cukrem i cukrem waniliowym aż masa zbieleje i będzie gęsta.
- Ubijając na wysokich obrotach, stopniowo wlewać olej. Ubijać aż masa będzie puszysta.
- Dodać serek i wymieszać.
- Do powstałej masy wsypać zawartość miski z mąką i zmiksować na średnich obrotach.
- Piec ok. 25 - 30 min w T 170°C z termoobiegiem.
- Studzić na kratce. Przekroić na dwa krążki.
Orzechy w cukrze
200 g - orzechów ziemnych łuskanych (połówki)
1 białko
100 g - cukru
- Lekko roztrzepać białko z cukrem, dodać orzechy i dokładnie wymieszać.
- Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć orzechy.
- Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160C na 20 - 30 min.
Beza
40 g - białka (1 szt.)
2 łyżki - cukru
2 łyżki - cukru pudru
2 łyżki orzechów w cukrze (rozdrobnić)
30 g - czekolady deserowej (60%)
2 łyżeczki oleju
- Na papierze do pieczenia narysować koło śr. 22 cm.
- Piekarnik rozgrzać do 140C.
- Białko ubić z cukrem na sztywno. Do masy przesiać cukier puder i delikatnie, ale dokładnie wymieszać.
- Masę przełożyć do rękawa cukierniczego z nasadką z okrągłym otworem. Zaczynając od środka, wycisnąć ciasto spiralnie, wypełniając okręg.
- Piec przez 5 min w T 140C i 40 - 50 min w T 90C. Pozostawić do ostygnięcia.
- Czekoladę rozpuścić razem z olejem w mikrofalówce i posmarować spod bezowy. Posypać orzechami.
Mus karmelowy
120 g - cukru
120 g - śmietanki (30 - 33%)
25 g - masła
200 g - serku śmietankowego
200 g - śmietanki (30 - 33 %)
- Śmietankę (120 g) zagotować ( w rondelku albo w mikrofalówce).
- Do drugiego rondelka stopniowo wsypać cukier (można dodać 30 ml wody). Podgrzewać na umiarkowanym ogniu, aż cukier całkowicie się rozpuści i karmel będzie złocisty.
Nie mieszać!
- Przerwać karmelizację, dodając najpierw masło (wymieszać), a następnie gorącą śmietankę.
Śmietankę dodawać najpierw zupełnie po łyżce - karmel będzie mocno parować!
- Doprowadzić do wrzenia i gotować jeszcze przez 2-3 min, aż karmel będzie miał gładką konsystencję. Odstawić do ostygnięcia. Odłożyć 2łyżki do dekoracji.
- Zmiksować serek i śmietankę.
- Stopniowo dodać ostygniętą karmel i delikatnie ale dokładnie wymieszać.
- Deskę do krojenia (na której będziemy składali tort) ściśle owinąć folią spożywczą, umieścić na niej ciasto kruche i założyć obręcz tortowy śr 22 cm.
- Ciasto kruche posmarować połową ganaszu. Na ganasz wyłożyć połowę musu karmelowego, na mus - biszkopt, na biszkopt - spod bezowy (czekoladą do góry).
- Na spodzie bezowym równomiernie rozprowadzić pozostały ganasz. Przykryć drugim biszkoptem. Na wierzch wyłożyć pozostały mus.
- Tort schłodzić w lodówce przynajmniej przez 2 godziny.
- Tort udekorować karmelem, orzechami, bezą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz