24.03.2016

Tort Snickers -


kolejna wersja tortu




Skład tortu:
dwie warstwy ciasta czekoladowego "oreo",
dwie warstwy ganaszu z czekolady i
dwie warstwy musu karmelowego z orzechami ziemnymi )))

Tort ten wygląda na skomplikowany,
ale nie jest aż tak trudno go zrobić.    




Trochę jest czasochłonny, ale wart jest całej pracy )) 
Biszkopt i ciasto można zrobić kilka dni wcześniej,  
zawinąć w folię spożywczą i trzymać w lodówce albo zamrozić.
Tak samo można postąpić i z kremem - przełożyć do pojemnika plastykowego i zamrozić.
Orzeszki w cukrze można dosyć długo trzymać w szczelnie zamkniętym słoiczku.

składniki na tort śr. 22 cm   


Ganasz z czekolady deserowej 
150 g - śmietanki 30%   
60 g - czekolady 60%
1 łyżka cukru trzcinowego   
20 g - masła T pokojowej
  • Czekoladę połamać na drobne kawałki i włożyć do miski.
  •  Śmietankę nagrzać do 82-85C i wlać do czekolady. Wymieszać szpatułką do uzyskania jednolitej i gładkiej masy. 

 Na początku masa się zważy. Dalsze mieszanie spowoduje, że stanie się ona jednolita, gładka i błyszcząca.

  • Gdy masa ostygnie do 40-45C, dodać masło, cukier i dokładnie wymieszać. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia i wstawić do lodówki na 12 godzin.
  • Przed użyciem zmiksować.



Czekoladowe ciasto "oreo"
90 g - cukru
1- jajko cukier (1 szt.) albo  ekstrakt (15 ml) waniliowy   
70 g - oleju (bez zapachu)  
90 g - serku śmietankowego  
85 g - mąki tortowej  
15 g - kakao
0,5 łyżeczki - proszku do pieczenia
  • Tortownicę o śr. 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Do miski przesiać mąkę, dodać kakao, proszek do pieczenia. Wymieszać.
  • W drugiej misce ubić jajka z cukrem i cukrem waniliowym aż masa zbieleje i będzie gęsta.
  • Ubijając na wysokich obrotach, stopniowo wlewać olej. Ubijać aż masa będzie puszysta.
  • Dodać serek i wymieszać.
  • Do powstałej masy  wsypać zawartość miski z mąką i zmiksować na średnich obrotach. 
  • Piec ok. 25 - 30 min w T 170°C z termoobiegiem. 
  • Studzić na kratce. Przekroić na dwa krążki.


Orzechy w cukrze
200 g - orzechów ziemnych łuskanych (połówki)
1 białko
100 g - cukru
  • Lekko roztrzepać białko z cukrem, dodać orzechy i dokładnie wymieszać.
  • Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć orzechy.
  • Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160C na 20 - 30 min.  


Beza 
40 g - białka (1 szt.)
2 łyżki - cukru
2 łyżki - cukru pudru
2 łyżki orzechów w cukrze (rozdrobnić)
30 g - czekolady deserowej (60%)
2 łyżeczki oleju 
  • Na papierze do pieczenia narysować koło śr. 22 cm. 
  • Piekarnik rozgrzać do 140C.
  • Białko ubić z cukrem na sztywno. Do masy przesiać cukier puder i delikatnie, ale dokładnie wymieszać. 
  • Masę przełożyć do rękawa cukierniczego z nasadką z okrągłym otworem. Zaczynając od środka, wycisnąć ciasto spiralnie, wypełniając okręg.
  • Piec przez 5 min w T 140C i 40 - 50 min w T 90C. Pozostawić do ostygnięcia.
  • Czekoladę rozpuścić razem z olejem w mikrofalówce i posmarować spod bezowy. Posypać orzechami.       


Mus karmelowy
120 g - cukru
120 g - śmietanki (30 - 33%)
25 g - masła
200 g - serku śmietankowego
200 g - śmietanki (30 - 33 %)
  • Śmietankę (120 g) zagotować ( w rondelku albo w mikrofalówce).
  • Do drugiego rondelka stopniowo wsypać cukier (można dodać 30 ml wody). Podgrzewać na umiarkowanym ogniu, aż cukier  całkowicie się rozpuści i karmel będzie złocisty.
 Nie mieszać!
  • Przerwać karmelizację, dodając najpierw masło (wymieszać), a następnie gorącą śmietankę.

Śmietankę dodawać najpierw zupełnie po łyżce - karmel będzie mocno parować!    

  • Doprowadzić do wrzenia i gotować jeszcze przez 2-3 min, aż karmel będzie miał gładką konsystencję. Odstawić do ostygnięcia. Odłożyć 2łyżki do dekoracji.
  • Zmiksować serek i śmietankę.
  • Stopniowo dodać ostygniętą karmel i delikatnie ale dokładnie wymieszać.

  • Deskę do krojenia (na której będziemy składali tort) ściśle owinąć folią spożywczą, umieścić na niej ciasto kruche i założyć obręcz tortowy śr 22 cm.
  • Ciasto kruche posmarować połową ganaszu. Na ganasz wyłożyć połowę musu karmelowego, na mus - biszkopt, na biszkopt - spod bezowy (czekoladą do góry).
  • Na spodzie bezowym równomiernie rozprowadzić pozostały ganasz. Przykryć drugim biszkoptem. Na wierzch wyłożyć pozostały mus. 
  • Tort schłodzić w lodówce przynajmniej przez 2 godziny.
  • Tort udekorować karmelem, orzechami, bezą.   















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz