Są mięciutki,
lekko ciągnące,
nie za słodkie.
Bardzo proste w przygotowaniu.
Zawinięty w papierki można trzymać
w T pokojowej.
składniki na ok 1 kg
400 g - cukru
75 g - glukozy
75 g - syropu glukozowego (miodu naturalnego albo sztucznego)
1 łyżeczka - soli morskiej
250 g - śmietanki 30%
1 laska wanilii (3 łyżeczki esencji)
400 g - masła T pokojowej
- Zagotować śmietankę razem z laską.
- Do garnka z grubym dnem i pojemnością min 2 l wsypać cukier, glukozę, sól i wymieszać. Dodać syrop i podgrzewać na umiarkowanym ogniu, mieszając czas od czasu, aż cukier się rozpuści i karmel będzie złocisty.
- Przerwać karmelizację, dodając gorącą śmietankę.
Śmietankę dodawać najpierw zupełnie po łyżce -
karmel będzie mocno parować!
- Gotować na umiarkowanym ogniu, aż karmel osiągnie T 133C (ok 30 min). Nie mieszać.
- Zostawić garnek z ognia i dodać masło. Wymieszać do połączenia składników. (Można zmiksować ręcznym blenderem).
Na początku masa się zważy.
Dalsze mieszanie spowoduje, że stanie się ona jednolita, gładka i błyszcząca.
- Garnek z karmelem znowu postawić na ogień i gotować do osiągnięcia karmelem T 122-124C.
- Karmel wylać do formy silikonowej o wymiarach ok. 25 x 25 cm (śr. 29 cm), albo do foremek na pralinki.
- Gdy karmel ostygnie (będzie miała T pokojową) pokroić i zawinąć w papierki (pociąć na kawałki papier do pieczenia ).
- Przechowywać w T pokojowej. Można zamrozić. Można trzymać w lodowce w plastykowym pojemniku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz