20.07.2015

Kostka limonkowa


Kolejny tort z dzieciństwa.
Prawda był on wtedy z kremem 
cytrynowym - bo nie było limonek :)




Biszkopt jest mięciutki, wilgotny 
i bardzo delikatny.
Może wydawać się odrobinę za słodki,
ale krem limonkowy fantastycznie balansuję
słodycz biszkoptu.
Jeśli komuś nie smakuje limonka, 
można ją zastąpić porzeczką,
cytryną, żurawiną...    







Biszkopt 30 x 33 x 2 cm 
3 jajka (ok. 170 g) 
200 g - cukru 
200 g - majonezu ( bezsmakowego) 
200 g - mleka zagęszczonego słodzonego 
240 g - mąki tortowej 
starta skórka z trzech limonek 
1 łyżeczka - proszku do pieczenia 
  • Jajka ubić razem z cukrem, aż masa będzie jasna (prawie biała), gęsta i puszysta. 
  •  Następnie dodać mleko (zmiksować) i majonez (zmiksować). 
  • Mąkę połączyć razem z proszkiem do pieczenia i skórką z limonek i wsypać do ciasta. Zmiksować. 
  • Wypiekać w 170C ok. 15 min. Pozostawić do ostygnięcia. 
Od razu po upieczeniu biszkopt będzie bardzo delikatny! 

Krem limonkowy 
300 g - serka śmietankowego z lodówki 
100 g - masła T pokojowej 
200 g - kremu z limonki
  • Zmiksować razem wszystkie składniki na pyszną masę. 
1/2 szklanki grylażu z orzechu włoskiego 
  • Brzegi biszkopta obciąć i podsuszyć w piekarniku. Zrobić z nich okruszki. 
  • Biszkopt przekroić na dwa kawałki wzdłuż . 
  • Posmarować jeden kawałek połową kremu i posypać połową orzechów. Na wierzchu położyć drugi kawałek biszkopta i rozprowadzić pozostały krem. Posypać pozostałymi orzechami i okruszkami biszkopta.
  • Wstawić do lodówki na 3 - 4 godziny. 








  • Wyjąć z lodówki na ok. 30 minut przed podaniem.






3 komentarze: