Keks jest mięciutki,
absolutnie nie suchy, z lekko kruchą skórką.
A jaki ma aromat!
składniki na jeden keks 10 x 30 cm
5 dużych jajek (ok. 270 g)
225 g -cukru
200 g - oleju
250 g - mąki
200 g - rodzynek
szczypta soli
1 łyżka - rumu
3 łyżeczki - ekstraktu waniliowego
mąka do obtoczenia rodzynek
- Formę wyłożyć papierem do pieczenia albo posmarować masłem.
- Rodzynki zalać wrzątkiem na 10 - 15 min. Następnie dokładnie obtoczyć w mące. (Ja ominęłam ten krok i rodzynki opadły :(
- Do miski przesiać mąkę i sól.
- W drugiej misce ubić jajka z cukrem, aż masa będzie jasna (prawie biała), gęsta i puszysta. Masa zwiększy objętość w 3-4 razy.
- Ubijając na wysokich obrotach, stopniowo wlewać olej. Ubijać aż masa będzie puszysta.
- Do powstałej masy wsypać zawartość miski z mąką i zmiksować na średnich obrotach. Na sam koniec dodać rum i ekstrakt waniliowy.
- Wsypać rodzynki i dokładnie wymieszać. Napełnić ciastem foremkę.
- Wypiekać ok. 40 - 50 min w T 180 - 170C.
- Po 10 min przeciąć keks wzdłuż nożem na głębokość 0,5 cm - wtedy keks po upieczeniu będzie miał ładne pęknięcie.
- Studzić na kratce.
Wieki już keksu nie jadłam, pycha :)
OdpowiedzUsuń