składniki na tartę o śr. 26 cm
Spod
70 g - masła
140 g - mąki tortowej
50 g - cukru
1 żółtko
starta skórka z 1 cytryny
- Wszystkie składniki włożyć do miski i posiekać nożem, albo wyrobić ciasto w robocie kuchennym.
Nie trzeba ciasta zgniatać!
- Z kruszonek ciasta uformować kulę, spłaszczyć dłonią, włożyć pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia i rozwałkować, włożyć do formy, nakłuć widelcem i wstawić do zamrażarki na 15 min, albo do lodówki na 30 min.
- Wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec przez 15 min.
Nadzienie cytrynowe (krem angielski - curd)
200 g - cukru
50 g - mąki
starta skórka z 1 cytryny
4 jajka
200 ml - soku z cytryny (z ok. 3 dużych)*
* - jeśli chcecie aby tarta była delikatnie cytrynowa, 100 g soku można zastąpić 100g wody, mleka albo śmietanki
- Wszystkie składniki zmiksować do połączenia i wylać na tartę.
- Wypiekać ok. 20 - 30 min aż masa się zetnie - nadzienie na środku ma delikatnie się trząść przy poruszeniu (można dotknąć wierzch tarty palcem).
- Po ostygnięciu oprószyć cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz