Dla miłośników żelek.
Tym razem oprócz pektyny dodałam
żelatynę.
Marmoladki wyszły mniej delikatne,
ale nie takie gumowate jak żelki.
Po prostu przepyszne!
Brzoskwinia z estragonem
Truskawka z rabarbarem,bazylią
i rozmarynem
Brzoskwinia z estragonem (ok. 1 kg)
500g - zmiksowanych brzoskwiń
12 g - pektyny
15 g - żelatyny
30- g - wody 600 g - cukru
1 gałązka estragony (ok. 50 cm)
4 g - kwasku cytrynowego
- Żelatynę wsypać do wody i pozostawić do napęcznienia.
- Pektynę połączyć z 50g cukru i dobrze wymieszać.
- Brzoskwinie zmiksować razem z listkami estragonu i lekko podgrzać (50-60C), dodać do nich pektynę z cukrem, szybko wymieszać i zagotować.
- Dodać pozostały cukier, wymieszać i gotować aż do osiągnięcia T107C.
- Dodać kwasek cytrynowy, wymieszać.
- Żelatynę z wodą podgrzać w mikrofalówce - nie gotować i dodać do marmolady.
- Przelać masę lepiej do formy silikonowej śr. ok.20-22 cm, albo o wymiarach ok. 20x20 cm.
- Schłodzić w T pokojowej, wyłożyć na papier do pieczenia i pokroić na dowolne kawałki.
- Każdy kawałek obtoczyć w cukrze, wyłożyć na papier do pieczenia i pozostawić do wysuszenia na 10 - 12 godzin. Następnie odwrócić marmoladki spodem do góry i pozostawić na kolejne 10 - 12 godzin.
Nie wkładać do lodówki!
Przechowywać w T pokojowej.
Truskawka z rabarbarem
300 g - truskawek
200 g - rabarbaru (pokroić na małe kawałki)
600 g - cukru
10 dużych listków bazylii
mała gałązka rozmarynu ( ok. 10cm)
12 g - pektyny
15 g - żelatyny
30 - g - wody
4 g - kwasku cytrynowego
- Żelatynę wsypać do wody i pozostawić do napęcznienia.
- Pektynę połączyć z 50g cukru i dobrze wymieszać.
- Truskawki zmiksować razem z listkami bazylii i rozmarynu, dodać rabarbar w kawałkach i lekko podgrzać (50-60C). Zmiksować. Dodać pektynę z cukrem, szybko wymieszać i zagotować.
- Dodać pozostały cukier, wymieszać i gotować aż do osiągnięcia T107C.
- Dodać kwasek cytrynowy, wymieszać.
- Żelatynę z wodą podgrzać w mikrofalówce - nie gotować i dodać do marmolady.
- Przelać masę lepiej do formy silikonowej śr. ok.20-22 cm, albo o wymiarach ok. 20x20 cm.
- Schłodzić w T pokojowej, wyłożyć na papier do pieczenia i pokroić na dowolne kawałki.
- Każdy kawałek obtoczyć w cukrze, wyłożyć na papier do pieczenia i pozostawić do wysuszenia na 10 - 12 godzin. Następnie odwrócić marmoladki spodem do góry i pozostawić na kolejne 10 - 12 godzin.
Nie wkładać do lodówki!
Przechowywać w T pokojowej.
Tak się składa, że uwielbiam żelki i to co prezentujesz, to dla mnie cudeńka.
OdpowiedzUsuń