31.03.2015

Makowiec zawijany






 Mięciutki, z chrupiącą skórką i 
wilgotnym nadzieniem makowym, 
pachnący cytryną, wanilią i rumem!






składniki na 2 szt.(ok. 30 x 10 cm)

ciasto drożdżowe
500 g - mąki (T500, 550)
30 g - świeżych drożdży
250 ml - ciepłego mleka
2 jajka
100 g - oleju
1 łyżeczka soli
starta skórka z 1 cytryny
  • Wymieszać mleko, drożdży i mąkę i do połączenia składników i odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 3-4 godziny.
  • Dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie miękkie ciasto.
  • Ciasto włożyć do miski albo plastikowego pojemnika, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 2 - 3 g.   
 W tym czasie należy ciasto 2 razy odgazować.

masa makowa
500 g - zmielonego maku
250 ml - mleka
50 g - masła w T pokojowej
1 jajko
50 g- miodu
50 g - cukru trzcinowego
100 g -rodzynek
100 g - skórki kandyzowanej 
2 łyżki - rumu
2 łyżki - skrobi ziemniaczanej
4 łyżki kremu z pomarańczy albo cytryny
  • Mak zalać gorącem mlekiem (450 ml) i pozostawić na 10 - 15 min.
  • Skrobię ziemniaczaną rozprowadzić w pozostałym mleku. 
  • Do masy makowej dodać miód, cukier, szczyptę soli i gotować na wolnym ogniu przez 10-15 min, pod koniec gotowania dodać skrobię ziemniaczaną i gotować jeszcze przez 2-3 min.
  • Masę makową połączyć z pozostałymi składnikami, wymieszać i pozostawić do ostygnięcia.
  • Ciasto podzielić na 2 kawałki.  Każdy kawałek rozwałkować na prostokąt o grubości 5 -8 mm, przełożyć na papier do pieczenia. Na każdy prostokąt wyłożyć po połowie masy makowej i zawinąć w roladę.
  • Przełożyć na blachę, zachowując jak największy odstęp między nimi . Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 40 - 50 min.
  • Piec w T 180 C. Pozostawić do ostygnięcia.
  • Upieczony makowiec posmarować lukrem i udekorować. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz