Wiem, trochę za późno, ale
lepiej późno niż wcale :)
składniki na tort śr. 26 cm
Kruchy spod
100 g mąki tortowej
1 żółtko
50 g masła
50 g cukru
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki soli
- Wszystkie składniki włożyć do miski i posiekać nożem, albo wyrobić ciasto w robocie kuchennym.
Nie trzeba ciasta zagniatać!
- Z kruszonek ciasta uformować kulę, spłaszczyć dłonią, włożyć pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia i rozwałkować na grubość 2 cm., zwinąć w rolkę i włożyć do lodówki na 2 godziny.
- Rozwałkować ciasto śr. 26 cm i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C na ok.10 min.
Biszkopt korzenny śr 24 cm
I.
180 ml mleka
180 ml mleka
2 szt. goździki
Zagotować mleko, włożyć goździku i
odstawić do ostygnięcia.
Przecedzić.
II.
120 g masła
120 g masła
110 g cukru
140 g miodu gryczanego*2 jajka (ok. 100g)
* Miód można zamienić na kasztanowy, albo wrzosowy, albo na cukier brązowy.
Masło, cukier i miód nagrzać do połączenia składników. Ostudzić. Wbijać po jednym jajku, wymieszać.
III.
140 g mąki typ 550
140 g mąki typ 550
80 g mąki gryczanej
szczypta soli
4 g sody
10 g przyprawy korzennej – wg własnych upodobań smakowych
30 g cukru muscovado (można zastąpić cukrem brązowym) 20 g kandyzowanej skórki cytryny albo pomarańcza
30 g grubo mielonych migdałów
4 g sody
10 g przyprawy korzennej – wg własnych upodobań smakowych
30 g cukru muscovado (można zastąpić cukrem brązowym) 20 g kandyzowanej skórki cytryny albo pomarańcza
30 g grubo mielonych migdałów
- Wymieszać wszystkie suche składniki.
- Do suchych składników dodać masę II., wymieszać.
- Pod koniec wlać mleko, dokładnie wymieszać i napełnić ciastem tortownicę śr 24 cm.
- Wypiekać ok. 20-25 min w T150°C.
- Studzić na kratce.
Frużelina z owoców suszonych
100 g - jabłka
100 g - gruszki
50 g - soku z pomarańczy
50 g - kandyzowanej skórki pomarańczowej
250 g - suszonych owoców
1 łyżka - skrobi ziemniaczanej
50 ml - wody
- Gruszki i jabłka pokroić w kostkę, włożyć do rondelka, wlać sok i zagotować. Dodać suszone owoce, skórkę pomarańczową i dusić do miękkości (ok. 10 min).
- Skrobię ziemniaczaną wymieszać z wodą i dodać do owoców, zagotować. Pozostawić do ostygnięcia.
- Odłożyć 4 łyżki.
- Ponownie włożyć biszkopt do formy, na biszkopt wyłożyć frużelinę i wstawić do zamrażarki.
Lekki mus cytrusowy
starta skórka z 1 pomarańczy
starta skórka z 1 cytryny
40 g - białka
80 g - cukru
30 g - wody
7 g - żelatyny
600 g - śmietanki 30 - 36%
- Dzień wcześniej zagotować śmietankę, włożyć do niej skórkę i pozostawić do ostygnięcia. Ostygniętą śmietankę wstawić do lodówki.
- Następnego dnia żelatynę wsypać do 100 g śmietanki i pozostawić do napęcznienia.
- Resztę śmietanki zmiksować.
- Z cukru i wody ugotować syrop 110°C (gruba nić).
- W między czasie ubić białka z
szczyptą soli, pod koniec ubijania dodać syrop cieniusieńkim strumieniem.
Ubijać aż masa ostygnie (40-45°C) i będzie gęsta. - Żelatynę ze śmietanką podgrzać w mikrofalówce - nie gotować. Dodać do bezy i zmiksować.
- Połączyć bezy i bitą śmietanę i delikatnie ale dokładnie wymieszać.
Wykończenie tortu
Tort zbieramy do góry nogami :)
- Deskę do krojenia (na której będziemy składali tort) ściśle owinąć folią spożywczą i umieścić na niej obręcz tortowy śr 26 cm.
- Wlewamy połowę musu cytrynowego i wkładamy zamrożony spod (w ten sposób aby frużelina była na dole).
- Wlewamy resztę musu.
- Smarujemy kruchy spod frużeliną i układamy na mus (w ten sposób aby frużelina była na dole).
- Całość nakrywamy folią spożywczą i wstawiamy tort do zamrażarki na 3 - 4 godz.
Polewa lustrzana (glasaż)
70g
– wody
140 g – cukru
8g – żelatyny
20 g – wody
140 g – białej czekolady
70 g – śmietanki kremówki
140 g – cukru
8g – żelatyny
20 g – wody
140 g – białej czekolady
70 g – śmietanki kremówki
- Zagotować 70 g wody razem z cukrem do całkowitego rozpuszczenia cukru
- Żelatynę namoczyć w 20 g zimnej wody
- Czekoladę rozpuścić w mikrofalówce razem ze śmietanką
- Połączyć ze sobą wszystkie składniki i dokładnie wymieszać, ostudzić do 40 - 45°C
- Wyjąć tort z zamrażarki i wylać na niego polewę, udekorować.
- Wstawić tort do lodówki do zastygnięcia polewy.
Przyda się na kolejne Boże Narodzenie :)
OdpowiedzUsuńA jakby go nieco przerobić, to i na Wielkanoc się nada :)
Też tak myślę :) Biszkopt korzenny zastąpić karmelowym, a do frużeliny dodać sos karmelowy i będzie rewelacyjnie!
OdpowiedzUsuń