składniki na ok. 30 - 35 szt.
ganache
200 g - czekolady 70 %
25 g - glukozy (opcjonalne)
160 g - śmietanki 30%
50 g - masła 82% w temperaturze pokojowej
1 łyżka koniaku
50 g - grylażu
50 g - grylażu - do obtoczenia
- Czekoladę drobno posiekać i włożyć do miski.
- Śmietankę i glukozę podgrzać do 82-85°C. Zdjąć z ognia i stopniowo dodawać do posiekanej czekolady, mieszając szpatułką do uzyskania jednolitej i gładkiej masy.
- Dodać masło i wymieszać, następnie dodać koniak, grylaż i znów dokładnie wymieszać.
- Przełożyć masę do plastykowej foremki i pozostawić na 24 godziny w temperaturze pokojowej dojrzewać. Po tym czasie masa stężeje i z niej można będzie lekko uformować kulki.
Właśnie z
tak przygotowanego ganache trufle będą się rozpływać w ustach, a nie w
rękach.
Nie wstawiać
do lodówki!
Czekolada
dama kapryśna i nie lubi a ni niskich, a ni wysokich temperatur!
- Następnego dnia zakładamy jednorazowe rękawiczki i formujemy kulki i obtaczamy w grylażu.
Mmm, musiały rozpływać się w buzi :)
OdpowiedzUsuń