tym razem lekki czekoladowy
składniki na blaszkę 20x30 cm
500 g - serka naturalnego 0%
70 g - cukru
35 g - skrobi kukurydzianej
30 g -kakao
8 żółtek
- Wszystko zmiksować tylko do połączenia składników.
100 g - cukru
- Białka ubić z cukrem na niezbyt sztywną pianę ("ptasi dziób") i delikatnie połączyć z masą serową. Wymieszać.
- Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i wypełnić ciastem.
- Formę z sernikiem umieścić na ruszcie piekarnika, a pod rusztem wstawić dużą formę do pieczenia i wlać w nią zagotowaną wodę (ok. 2 l).
- Wypiekać ok. 30 - 40 min w T140C. Studzić w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami.
Wygląda jak gąbeczka, niesamowitą ma konsystencję :)
OdpowiedzUsuńSernik z chudego serka jest sprężysty, nie przypomina ani sernik, ani biszkopt :)
Usuń