Bardzo łatwe w wykonaniu,
a smakują jakby były z ciasta francuskiego
składniki na 72 szt 3 x 3 cm
400 g - twarogu
200 g - masła
300 - 350 g - maki
2 łyżeczki - proszku do pieczenia
ok. 1 szklanki - cukru
cynamon
- Połączyć twaróg z masłem: posiekać nożem, jeśli są zimne, albo rozgnieść widelcem, jeśli są w T pokojowej.
- Mąkę (300g) przesiać razem z proszkiem do pieczenia i połączyć z masą serową. Jeśli twaróg nie był suchy i ciasto jest za rzadkie, dodać jeszcze mąki.
- Ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 1 godzinę do lodówki.
- Piekarnik rozgrzać do 180C, ciasto podzielić na 2 części.
- Każdą część rozwałkować na grubość 3-5mm, spryskać wodą i posypać cukrem i cynamonem. Złożyć na pół, spryskać wodą i posypać cukrem i cynamonem.
- Jeszcze raz złożyć na pół i rozwałkować na grubość 5 mm, spryskać wodą, posypać cukrem i cynamonem i pokroić na kwadraty.
Mmm, znakomicie wyglądają :)
OdpowiedzUsuń