27.02.2015

Ciasteczka twarogowe



Bardzo łatwe w wykonaniu,




a smakują jakby były z ciasta francuskiego






składniki na 72 szt 3 x 3 cm 
400 g - twarogu
200 g - masła
300 - 350 g - maki
2 łyżeczki - proszku do pieczenia
ok. 1 szklanki - cukru 
cynamon
  • Połączyć twaróg z masłem: posiekać nożem, jeśli są zimne, albo rozgnieść widelcem, jeśli są w T pokojowej.
  • Mąkę (300g) przesiać razem z proszkiem do pieczenia i połączyć z masą serową. Jeśli twaróg nie był suchy i ciasto jest za rzadkie, dodać jeszcze mąki. 
  • Ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 1 godzinę do lodówki.
  • Piekarnik rozgrzać do 180C, ciasto podzielić na 2 części. 
  • Każdą część rozwałkować na grubość 3-5mm, spryskać wodą i posypać cukrem i cynamonem. Złożyć na pół, spryskać wodą i posypać cukrem i cynamonem.
  •  Jeszcze raz złożyć na pół i rozwałkować na grubość 5 mm, spryskać wodą, posypać cukrem i cynamonem i pokroić na kwadraty.





  • Przełożyć na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. 
  • Wypiekać w T 180C ok. 15 min - na złoty kolor.         





smacznego!




1 komentarz: