14.01.2017

Tarta sernikowa





z karmelizowaną białą czekoladą




po prostu pycha 😋



                       składniki na tartę o śr. 26 cm


Karmelizowana biała czekolada
  • 100 g białej czekolady posiekać nożem i włożyć do żaroodpornej miseczki i wstawić do mikrofalówki na 30 sek, ustawić maksymalną T, wystawić, wymieszać. 
  • Ponownie wstawić do mikrofalówki na30 sek, po wyjęciu wymieszać. 
  • Czynność powtórzyć kilka razy: najpierw czekolada się roztopi, później zrobią się z niej grudki, a następnie znów będzie płynna. 
  • Wyłożyć czekoladę na papier do pieczenia. Gdy stwardnieje, posiekać nożem, albo zmielić w mikserze.

Spod
70 g - masła -z lodówki
140 g - mąki tortowej
50 g - cukru
1 żółtko
starta skórka z 1 cytryny   

  • Wszystkie składniki włożyć do miski i posiekać nożem, albo wyrobić ciasto w robocie kuchennym.
                                    Nie trzeba ciasta zgniatać!  
  • Z kruszonek ciasta uformować kulę, spłaszczyć dłonią, włożyć pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia i rozwałkować, włożyć do formy, nakłuć widelcem i wstawić do zamrażarki na 15 min, albo do lodówki na 30 min. 
  • Wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec przez 15 min. 
  • Wyjąć tartę z piekarnika i zmniejszyć T do 140C

Masa serowa 2 jajka
60 g - cukru
75 g - śmietanki 30 - 35%
150 g - serka śmietankowego
25 g - masła w T pokojowej
15 g - skrobi kukurydzianej
15 g - mąki tortowej
szczypta soli
1 łyżeczka - waniliowego ekstraktu
2 łyżeczki soku z cytryny

  • Oddzielić żółtka od białek. 
  • Żółtka roztrzepać. 
  • W miseczce wymieszać skrobię, mąkę i sól. 
  • Śmietankę i 25 g cukru doprowadzić do wrzenia i stopniowo dodać do żółtek, ciągle mieszając trzepaczką.
  • Dodać serek i dokładnie wymieszać trzepaczką.
  • Następnie dodać masło, ekstrakt waniliowy i ponownie wymieszać. 
  • Pod koniec dodać suche składniki i mieszać, aż składniki się połączą. 
  • Białka wlać do miski, dodać sok z cytryny i mikserem ubić na pianę. Ciągle ubijając, stopniowo dodać 35 g cukru. Ubić na niezbyt sztywną piane - tzw. "ptasi dziób"

  • Do masy serowej stopniowo dodać ubity białka i dokładnie wymieszać, aż składniki się połączą. 
  • Na podpieczone ciasto wyłożyć masę serową i piec przez 15 - 20 min. 
  • Gorący sernik obficie posypać karmelizowaną czekoladą. 
  • Studzić w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami.
  • Podawać na zimo.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz