z karmelizowaną białą czekoladą
po prostu pycha 😋
składniki na tartę o śr. 26 cm
Karmelizowana biała czekolada
- 100 g białej czekolady posiekać nożem i włożyć do żaroodpornej miseczki i wstawić do mikrofalówki na 30 sek, ustawić maksymalną T, wystawić, wymieszać.
- Ponownie wstawić do mikrofalówki na30 sek, po wyjęciu wymieszać.
- Czynność powtórzyć kilka razy: najpierw czekolada się roztopi, później zrobią się z niej grudki, a następnie znów będzie płynna.
- Wyłożyć czekoladę na papier do pieczenia. Gdy stwardnieje, posiekać nożem, albo zmielić w mikserze.
Spod
70 g - masła -z lodówki
140 g - mąki tortowej
50 g - cukru
1 żółtko
starta skórka z 1 cytryny
- Wszystkie składniki włożyć do miski i posiekać nożem, albo wyrobić ciasto w robocie kuchennym.
- Z kruszonek ciasta uformować kulę, spłaszczyć dłonią, włożyć pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia i rozwałkować, włożyć do formy, nakłuć widelcem i wstawić do zamrażarki na 15 min, albo do lodówki na 30 min.
- Wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec przez 15 min.
- Wyjąć tartę z piekarnika i zmniejszyć T do 140C
Masa serowa 2 jajka
60 g - cukru
75 g - śmietanki 30 - 35%
150 g - serka śmietankowego
25 g - masła w T pokojowej
15 g - skrobi kukurydzianej
15 g - mąki tortowej
szczypta soli
1 łyżeczka - waniliowego ekstraktu
2 łyżeczki soku z cytryny
- Oddzielić żółtka od białek.
- Żółtka roztrzepać.
- W miseczce wymieszać skrobię, mąkę i sól.
- Śmietankę i 25 g cukru doprowadzić do wrzenia i stopniowo dodać do żółtek, ciągle mieszając trzepaczką.
- Dodać serek i dokładnie wymieszać trzepaczką.
- Następnie dodać masło, ekstrakt waniliowy i ponownie wymieszać.
- Pod koniec dodać suche składniki i mieszać, aż składniki się połączą.
- Białka wlać do miski, dodać sok z cytryny i mikserem ubić na pianę. Ciągle ubijając, stopniowo dodać 35 g cukru. Ubić na niezbyt sztywną piane - tzw. "ptasi dziób"
- Do masy serowej stopniowo dodać ubity białka i dokładnie wymieszać, aż składniki się połączą.
- Na podpieczone ciasto wyłożyć masę serową i piec przez 15 - 20 min.
- Gorący sernik obficie posypać karmelizowaną czekoladą.
- Studzić w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami.
- Podawać na zimo.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz