200 g - masła T pokojowej
100 g - mleka zagęszczonego słodzonego
100 ml wody
300 g – cukru
6 g – agar-agaru
½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
2 białka (ok. 80 g)
3 łyżki kakao + 3 łyżki cukru pudru - wymieszać
- Masło utrzeć razem z mlekiem zagęszczonym na puszystą masę.
- Z wody, agar-agaru i cukru ugotować syrop 110°C (gruba nić).
- W między czasie ubić na sztywno białka ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodać syrop cieniusieńkim strumieniem. Ubijać aż masa ostygnie (~40-45°C) i będzie gęsta.
- Do masła dodawać po łyżce ubite białka .
- Cały czas ubijać na niskich obrotach.
- Przelać masę do formy silikonowej (25 x 25 cm albo mniejszej) i pozostawić w T pokojowej na 6 - 8 godzin (najlepiej na noc).
- Wierzch pianki oprószyć kakao wymieszanym z cukrem pudrem i przełożyć na papier do pieczenia. Pokroić na dowolne kawałki nożem o szerokim ostrzu. Nóż za każdym razem smarować olejem bezzapachowym.
- Obtoczyć w kakao wymieszanym z cukrem pudrem. Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz