Tort dla miłośników chałwy i nie tylko!
Polecam!
Przepyszny, w miarę słodki tort.
Biszkopt "anielski",
krem: 200 g masła utrzeć mikserem na jasną i puszystą masę,
Dodać chałwę (250g) i wymieszać.
krem: 200 g masła utrzeć mikserem na jasną i puszystą masę,
Dodać chałwę (250g) i wymieszać.
Biszkopt
4 jajka + 1 żółtko
120g cukru
120g maki T450
2 łyżki oleju
- Jajka, żółtko, cukier ubić na pyszną pianę (masa powiększy się w objętości w 3-4 razy!)
- Ciągle ubijając, stopniowo dodać olej.
- Wsypać mąkę i delikatnie bardzo dokładnie wymieszać.
- Piec w T160ºC przez ok.25 min.
Krem:
200 g masła
1 szklanka mleka
1 jajko
50 g cukru (¼ szklanki)
15 g mąki ziemniaczanej (czubata łyżka)
200 g masła
1 szklanka mleka
1 jajko
50 g cukru (¼ szklanki)
15 g mąki ziemniaczanej (czubata łyżka)
200 g chałwy
szczypta soli
szczypta soli
- Zagotować mleko.Jajko, cukier, sól, mąkę ziemniaczaną – dobrze wymieszać.
- Do masy wlewamy cieniutkim strumieniem gorące mleko, stale mieszając i gotujemy jako budyń.
- Gdy krem nieco ostygnie, dodać łyżkę masła i wymieszać trzepaczką, aż krem wchłonie masło i będzie gładki
- .Masło ucieramy na „puch” i dodajemy po łyżce krem, ubijając, aż składniki się połączą i krem będzie gładki.
- Dodać pokruszoną chałwę i wymieszać.
PS:
Obydwa torty są inne, obydwa są smaczne.
Ten tort nie na upały.
Obydwa torty są inne, obydwa są smaczne.
Ten tort nie na upały.
Najlepiej smakuje z filiżanką kawy (niekoniecznie z naturalna, może być i zbożowa)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz