14.09.2013

Chleb z pestkami dyni.

Bardzo smaczny i aromatyczny chlebek na zaczynie! 
I, jednocześnie, nie jest pracochłonny!




Zaczyn
mąka pszenna razowa - 100g
woda - 75g
drożdże świeże - 2g
  • Rozmieszać drożdże w wodzie, dodać mąkę i całość dokładnie wymieszać. Przykryć folią i odstawić na 12 godzin w temp pokojowej.
Ziarna
pestki dyni - 50g
siemię lniane - 15g
sezam - 15g
  • Wszystkie ziarenka wymieszać, lekko podsmażyć na suchej patelnie i zalać wodą. Odstawić na 12 godzin.



Ciasto
mąka pszenna razowa -75g
mąka orkiszowa - 75g
mąka pszenna typ 650/550 - 150g
sól - 8g
miód - 10g (1 łyżeczka)
woda - ok. 175g
drożdże świeże - 10g 
  • Następnego dnia połączyć wszystkie składniki i wyrabiać ciasto do elastyczności.
  • Włożyć ciasto do miski wysmarowanej olejem, przykryć folą i odstawić na 30 minut.
  • Lekko rozwałkować ciasto, zawinąć w roladę i włożyć do foremki wysmarowanej olejem.
  • Wierzch obficie posypać mąką i przykryć ścieżeczką.
  • Zostawić do wyrośnięcia na 30 minut.
  • Wypiekać ok. 40 minut przy  200ºC .

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz